Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ROBOR atinge un nou record al ultimilor ani: 2,18%

ROBOR atinge un nou record al ultimilor ani: 2,18%
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile celor mai multe credite in lei, a crescut vineri pana la nivelul de 2,18%, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Este cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, cand a atins pragul de 2,2%. Indicatorul a crescut accelerat din 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, cand a fost tot 2,29%.

ROBOR este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii, se ia in considerare indicele de referinta ROBOR in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru primele trei luni ale anului viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 801 ori
Citeste mai multe despreROBOR credite lei