Romania risca sa piarda circa 50 milioane de euro din fondurile Sapard

Vineri, 03 August 2007, ora 17:00
1039 citiri

Romania risca sa piarda aproximativ 50 milioane de euro din fondurile totale alocate prin programul Sapard, a declarat pentru ROMPRES presedintele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit /APDRP/, Laszlo Klarik.

'Practic, aceasta suma reprezinta doar putin peste 3% din fondurile totale, de 1,5 miliarde de euro, alocate pentru perioada 2000-2006 prin programul Sapard', a spus Klarik. Acesta a subliniat ca banii se pot pierde pentru ca nu sunt absorbiti din cauza faptului ca nu se depun cereri de plata la APDRP.

'Anul acesta trebuie sa platim alocarea financiara (AFA) a anului 2004, de 214 milioane euro, dar din pacate nu cred ca vom reusi sa absorbim intreaga suma pana la finele anului pentru ca nu avem suficiente cereri de plata. In prima parte a lui 2007 am platit integral AFA 2003 si teoretic ar fi posibil sa mai absorbim inca o suma similara, desi practic este mai complicat pentru ca exista un decalaj de doua luni intre achizitia lucrarilor, efectuarea si depunerea cererilor pentru plata', a subliniat directorul general al APDRP.

La ora actuala exista la benficiarii publici proiecte pe 300 milioane de euro, de unde ar putea fi atrasi in 2007 o parte din bani.

Potrivit lui Klarik, in 2008 trebuie absorbite fondurile alocate pentru ultimii doi ani prin programul Sapard /2005-2006/, adica in jur de 500 de milioane de euro.'Nu vor fi probleme in 2008 cu absorbtia fondurilor pentru ca vor intra la plata toate proiectele semnate la inceputul acestui an', a mentionat reprezentantul APDRP.

Laszlo Klarik a adaugat ca nu a existat tara membra sau candidata la UE care sa fi consumat in totalitate sumele alocate prin programul Sapard.

'Banii se pot pierde prin mai multe feluri pentru ca nu sunt absorbiti din cauza faptului ca nu se depun cereri de plata, dar si prin aplicarea unor corectii financiare din partea CE din cauza nerespectarii reglementarilor, acesta fiind si cazul Greciei careia i s-a aplicat o corectie financiara de 250 milioane de euro', a spus directorul general al APDRP.

Curtea Europeana de Conturi a descarcat de gestiune APDRP pe anul 2005, ceea ce inseamna ca platile implementate au fost facute corect, iar debitele au fost recuperate. 'Avem evaluari pozitive din partea organismelor europene de control si nu se va pune problema sa pierdem bani prin aplicarea de corectii financiare', a precizat Laszlo Klarik.

Din cele 4.764 de proiecte eligibile prin programul Sapard au fost finalizate 2.218 pana in prezent, suma totala platita fiind de 842,65 milioane euro, adica mai mult de jumatate din fondurile alocate pentru cei sase ani de 1,5 miliarde euro. Practic au fost platite alocarile financiare ale anilor 2000, 2001, 2002 si 2003, diferenta de 700 milioane euro urmand sa fie platita in acest an si in 2008.

Cele mai multe proiecte au fost realizate pe masura 3.1 - Investitii in exploatatii agricole - 1.176 proiecte din 2.135 eligibila pe aceasta masura. Pe masura 2.1 - Infrastructura rurala au fost finalizate 536 de proiecte din 853 in curs de implementare, pe 1.1. - Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole au fost finalizate 172 proiecte din 478 in curs de implementare, iar pe 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice din mediul rural au fost finalizate 334 proiecte din 1.318.

Toate proiecte realizate cu ajutorul programului Sapard vor fi monitorizate timp de cinci ani de reprezentantii APDRP.

Potrivit datelor APDRP, cu ajutorul programul Sapard s-a realizat o capacitate de procesare de 3,5 milioane tone alimente si 9,3 milioane hl, in principal lapte, capacitati de abatorizare de 10 milioane tone carne, de procesare si ambalare 32.000 de tone de peste, 2,5 milioane tone cereale si 30 milioane hl de vin.

De asemenea, prin Sapard au fost realizate 2.500 km de drumuri comunale, 5.000 km de retele de apa, 900 km retele canalizare, acestea deservind 1,3 milioane locuitori, adica 15% din populatia rurala a Romaniei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...