Saracii Europei umfla conturile unui miliardar rus: Povestea unui bolnav de cancer din Romania care avea nevoie urgenta de bani

Luni, 22 Mai 2017, ora 17:50
1117 citiri
Saracii Europei umfla conturile unui miliardar rus: Povestea unui bolnav de cancer din Romania care avea nevoie urgenta de bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Miliardarul rus Oleg Boyko si partenerii sai letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriase de pe urma imprumuturilor rapide catre cei mai saraci europeni.

Povestea unui roman disperat

Romania, toamna lui 2015

La 30 si ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie sa cumpere medicamente, sa imparta spagi prin spitale, iar asta il usuca odata cu boala. Dupa ce a luat bani de la rude si prieteni, a facut imprumuturi de la banci pentru a invinge cancerul. Ramane insa curand fara optiuni.

Intra pe Internet si gaseste o companie de imprumuturi rapide numita Zaplo. Reclamele de la televizor si de pe Internet spun ca primul imprumut e "fara dobanda si comisioane", iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca sa fie adevarat. Face un contract online pe numele sotiei sale, fiindca ea are mai putine credite decat Daniel. In acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intra in contul ei.

Desi Daniel are deja cancer, cosmarul lui abia incepe. Lovit din toate directiile de facturi si rate, nu reuseste sa plateasca cei 800 de lei in termen de o luna. In doua luni, datoria la Zaplo se dubleaza. Compania il contacteaza zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: isi vor banii si vor dublu.

Cele doua parti ajung pana la urma la o intelegere: o sa plateasca 350 de euro in doua transe. Intr-o prima faza, Daniel plateste suma pe care o imprumutase.

"Dupa ce te-ai legat la gat nu mai scapi de ei", spune el acum.

Cand n-a putut plati a doua transa, Zaplo a inceput o actiune in instanta. Daniel spune ca familia sa n-a primit nicio citatie.

La sfarsitul lunii februarie 2017, instanta decide executarea silita pentru 2.647 lei, inclusiv penalitati de 1.598 lei si comisioane; in schimb, suma deja platita nu e mentionata. La Zaplo, dobanda anuala efectiva (DAE) e de 1.988,6%.

"Fara niciun avertisment, dupa mai multe luni, primeste sotia de la un executor judecatoresc instiintare ca i se face poprire", spune Daniel. Suma pe care trebuie sa o plateasca include si aproximativ 100 de euro pentru executorul judecatoresc, astfel incat datoria urca la aproximativ 3.100 de lei.

Intre timp venitul sotiei este "inghetat", desi legea romaneasca prevede ca, in astfel de cazuri, poate fi oprita cel mult o treime din venitul lunar. "Le-am zis: 'Privati de mancare o familie. Pur si simplu, ne-ati luat painea de la gura", explica Daniel.

Intre timp, a incheiat tratamentul pentru cancer, ins ...citeste mai departe despre "Saracii Europei umfla conturile unui miliardar rus: Povestea unui bolnav de cancer din Romania care avea nevoie urgenta de bani" pe Ziare.com

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#imprumuturi dobanzi Zaplo, #Zaplo Oleg Boyko, #imprumuturi dobanzi mari pericol, #imprumuturi periculoase , #Stiri Finantare