Sondaj Reuters: Leul se va deprecia in urmatorul an

Joi, 10 Mai 2018, ora 12:04
1004 citiri
Sondaj Reuters: Leul se va deprecia in urmatorul an
Foto: Arhiva Ziare.com

Instabilitatea provocata pe piata globala de aprecierea dolarului nu va avea un efect de lunga durata asupra monedelor din Europa Centrala si de Est, majoritatea urmand sa se aprecieze in urmatoarele 12 luni, singurele exceptii urmand sa fie leul romanesc si dinarul sarbesc.

Inflatia s-a mentinut moderata in pofida cresterii economice solide si a majorarii salariilor in cea mai mare parte a Europei Centrale, care are legaturi stranse cu zona euro si este mai putin vulnerabila la fluctuatiile preturilor marfurilor comparativ cu alte regiuni emergente, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul a 30 de analisti.

Cele mai importante monede din estul Uniunii Europene au atins in aceasta luna minime ale mai multor luni fata de euro, ca efect al majorarii dobanzilor in Statele Unite si al aprecierii dolarului, evolutii care au declansat vanzari de active pe pietele emergente.

Estimarile medii facute in cursul unui sondaj care a avut loc in perioada 3-9 mai arata ca coroana ceha se va aprecia in urmatorul an cu 3% fata de euro, raportat la inchiderea tranzactiilor de miercuri, la 24,844 unitati pentru un euro.

Zlotul polonez se va aprecia, potrivit estimarilor, cu 2,2%, la 4,17 unitati pentru un euro, iar forintul unguresc cu 1,3%, la 311,36 unitati pentru un euro.

Leul romanesc si dinarul sarbesc, care in acest an au avut performante mai bune fata de restul monedelor din regiune, se vor deprecia in urmatoarele 12 luni cu 0,9%, respectiv cu 1,3%, conform previziunilor analistilor.

Leul si dinarul s-ar putea deprecia in continuare in urmatoarele saptamani, potrivit sondajului, in timp ce coroana, forintul si zlotul se vor aprecia cu circa 1% pana la sfarsitul acestei luni.

Analistii se asteapta ca zlotul si coroana sa aiba o evolutie similara, chiar daca politicile monetare ale celor doua tari sunt divergente.

Banca centrala a Cehiei, care are cea mai scazuta tinta de inflatie din regiune, de 2%, a inceput sa majoreze dobanzile in august anul trecut.

Bancile centrale din Polonia si Ungaria au semnalat ca ar putea mentine dobanzile la minime record timp de mai multi ani. ...citeste mai departe despre "Sondaj Reuters: Leul se va deprecia in urmatorul an" pe Ziare.com

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#leu depreciat, #leu dinar depreciat , #Stiri Finantare