Teodorovici, dupa inlocuirea ROBOR: Nu mai exista discutii despre manipularea indicelui

Vineri, 29 Martie 2019, ora 11:30
1339 citiri
Teodorovici, dupa inlocuirea ROBOR: Nu mai exista discutii despre manipularea indicelui
Foto: Captura Privesc.eu

Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit vineri printr-o ordonanta de urgenta.

Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus vineri, dupa sedinta de guvern, ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.

"Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR. Ratele la creditele cu dobanda variabila nu mai au ca referinta ROBOR, care era calculat la cotatii, ci un indice care e calculat in functie de tranzactiile bancare efective.

Proiectul prevede inlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul a dobanzilor din contractele de credit in lei, cu rata variabila de dobanda, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Indicatorul propus are in vedere rata de dobanda calculata, ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si care se publica pentru fiecare zi lucratoare pe site-ul BNR", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finante a explicat ca indicatorul va fi calculat la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica pentru trimestrul urmator datelor calculate.

Noul indice, spune Eugen Teodorovici, se va aplica doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.

"Incepand cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare. La cererile de refinantare institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti", a precizat Teodorovici.

Refinantarea nu e pentru toti

Dar multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela la refinantare pentru a trece la noua varianta de calcul a dobanzilor la credite, ramanand la cea a ROBOR-ului.

Printre acestia se numara cei care au luat imprumuturi prin programul Prima Casa, a dec ...citeste mai departe despre "Teodorovici, dupa inlocuirea ROBOR: Nu mai exista discutii despre manipularea indicelui" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Eugen Teodorovici ROBOR, #ROBOR inlocuit , #Stiri Finantare