Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Topaiala fiscala a Guvernului a redus la jumatate cresterea Bursei in 2017

Topaiala fiscala a Guvernului a redus la jumatate cresterea Bursei in 2017
Cresterea valorii de piata a celor mai importante companii romanesti s-a injumatatit fata de maximele anului 2017, ca urmare a incertitudinilor economice si fiscale, potrivit administratorilor de investitii si brokerilor de pe piata de capital.

Asta in ciuda unei spectaculoase cresteri economice.

Contra-performanta prestatiei guvernamentale si politice a dus la scaderea castigurilor de capitalizare bursiera inregistrate in prima jumatate a anului de companiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Capitalizarea bursiera este valoarea de piata a unei companii, calculata cu pretul actiunilor acesteia.

Datele pierderilor

Cei mai reprezentativi indici ai BVB au scazut de circa doua ori fata de maximele anului, din 6 iunie, dupa ce reusisera sa recupereze decalajele fata de cresterile celelorlalte burse ale lumii, datorita cresterii economice.

Indicele de referinta al Bursei (BET), care face media ponderata a variatiilor de pret ale celor mai importante 13 actiuni de la BVB, era mai mic de 2,6 ori in 6 noiembrie fata de maximul anului, dupa ce se redusese deja de doua ori in zilele de dupa demiterea Guvernului Grindeanu.

Cu toate ca bursa romana este, de obicei, imuna la problemele politice.

Cresterea BET din 6 iunie fata de 29 decembrie era de peste 24% si s-a diminuat in 6 noiembrie pana la putin peste 12%, in contextul controverselor din a doua parte a anului, dintre Guvern si mediul de afaceri, privind:
cresterea salariului minim,transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat,incertitudinea privind viitorul fondurilor de pensii private si reducerea viramentelor catre acestea.
Au sporit neincrederea in performanta prestatiei guvernamentale si semnalele confuze transmise de Guvern privind introducerea unor noi taxe (impozitele pe venitul gospodariilor, pe activele bancare), la care s-a renuntat, ulterior si
alte masuri intens contestate de mediul de afaceri, ca in cazul impozitului pe cifra de afaceri, care ar putea duce la pierderi bugetare.

Politica cresterilor salariale este considerata inoportuna: "Mai intai trebuie stimulata cresterea companiilor, ca acestea sa aiba venituri mai mari si resurse sa majoreze salariile", remarca recent Florin Pogonaru, presedintele Asociatei Oamenilor de Afaceri din Romania, la o conferinta a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, in care mediul de afaceri a contestat masurile Guvernului.

Astfel ca indicele BET si-a adancit pierderile, ramanand cu o crestere pe tot anul de numai ...citeste mai departe despre "Topaiala fiscala a Guvernului a redus la jumatate cresterea Bursei in 2017" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 616 ori