Tranzactia care ar fi creat un gigant financiar de 60 de miliarde euro a picat

Luni, 27 Februarie 2017, ora 09:44
1207 citiri
Tranzactia care ar fi creat un gigant financiar de 60 de miliarde euro a picat
Foto: Facebook/Generali Asigurari

Intesa Sanpaolo SpA a renuntat la intentia de a-si uni fortele cu Generali SpA, a treia mare companie europeana de asigurari, apreciind ca o astfel de alianta nu ar crea valoare pentru actionarii sai.

Luna trecuta, cea mai mare banca de retail din Italia anuntase ca este in cautarea unei posibile "combinatii industriale" cu Generali, dupa ce surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca Intesa ia in considerare preluarea integrala a Generali, intr-o tranzactie care ar fi creat un gigant financiar, cu o capitalizare de piata de peste 60 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Decizia Intesa lasa Generali vulnerabila la o posibila preluare din partea unei companii straine.

Schimbarile in conducerea Generali si dificultatile cu care se confrunta autoritatile din Roma au alimentat speculatiile in ultimele luni, informatiile din presa sugerand ca printre companiile de asigurari interesate de preluarea Generali se afla Axa SA (Franta), Allianz SE (Germania) si Zurich Insurance Group (Elvetia).

Guvernul de la Roma este sub presiune, deoarece trebuie sa se asigure ca Generali ramane italiana, dar a anuntat ca nu doreste sa intervina.

Generali este vazut de Roma ca un activ strategic din cauza detinerilor masive de obligatiuni guvernamentale italiene.

Printre criteriile anuntate de Intesa pentru posibile optiuni de fuziuni si achizitii (M&A) se afla crearea de valoare pentru actionarii sai si intentia de a-si mentine ridicat indicele de adecvare a capitalului.

Banca a precizat ca va continua sa-si extinda divizia de gestionare a averii (wealth management) si cea de asigurari.

Raspunsul actionarilor Intesa la ideea fuziunii cu Generali a fost prompt, actiunile bancii inregistrand un declin de 16% de la anuntarea planurilor, in timp ce titlurile Generali, care gestiona active in valoare de 472 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2016, au urcat cu 3% la Bursa de la Milano.

In randul bancilor italiene, Intesa este o raritate - profitabila si bine capitalizata. In timp ce rivalele sale, UniCredit si Monte dei Paschi, se lupta cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reusit sa plateasca dividende generoase, in pofida situatiei economice dificile din Italia.

Brokerii de la Milan, Akros si Equita Sim sustin ca intentia Intesa ar fi nu doar sa achizitioneze Generali, ci si pe cel mai mare actionar al companiei italiene de asigurari - Mediobanca - ce detine o participatie de 13% in Generali, in timp ce UniCredit, af... citeste mai departe despre "Tranzactia care ar fi creat un gigant financiar de 60 de miliarde euro a picat" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Intesa preluare Generali asigurari , #Stiri Finantare