Planurile ministrului Grapini: programe de finantare pentru IMM-uri de 16,6 millioane euro

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:02
3727 citiri

Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri vrea sa implementeze 3 programe de finantare a companiilor mici si mijlocii in valoare totala de peste 16,6 milioane de euro. Proiectele sunt in faza de implementare si beneficiaza de sustinere financiara din partea unor tari ca Elvetia, Polonia sau Franta.

Masurile se adreseaza atat tinerilor oameni de afaceri, cat si antreprenorilor cu experienta care vor sa se specializeze in comertul international.

Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a prezentat, la solicitarea Business24 care sunt proiectele prin care companiile mici si mijlocii pot obtine finantare:

Programul de Cooperare Elvetiano-Roman:16,5 mil euro pentru companii

La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, un nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.

Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene, care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.

Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.

Growing-up in cadrul ERASMUS pentru tinerii antreprenori:peste 150 de mii de euro

Ministerul implementeaza proiectul in cadrul Programului Erasmus in parteneriat cu Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania, care este lider de proiect, cu La Nouvelle Place de Marche pour les Entrepereneurs din Franta si cu Akademickie Inkubatory din Polonia.

Proiectul isi propune sa sprijine tinerii antreprenori din Romania sa desfasoare relatii cu antreprenori experimentati din Franta si Polonia in vederea facilitarii dezvoltarii unor start-upuri de succes, precum si a dezvoltarii de idei de afaceri. Perioada de implementare: februarie 2013 - martie 2015.

Grant finantat de Comisia Europeana: bugetul total al proiectului - 152.220 de euro, buget proiect care revine Ministerului: 12.387 euro din care Grant: 9.810 de euro.

Beneficiari eligibili:

- 35 tineri antreprenori selectati sa desfasoare relatii cu antreprenori experimentati din Romania, Franta si Polonia in vederea facilitarii dezvoltarii unor start-upuri de succes, precum si a dezvoltarii de idei de afaceri.

- 15 antreprenori selectati sa primeasca pentru stagiu tineri antreprenori

Facilitati acordate in cadrul proiectului

* Organizarea deplasarii tinerilor antreprenori la firmele antreprenorilor gazda din Franta si Polonia;

* Crearea a minim 50 relatii europene mutuale intre tineri antreprenori si antreprenorii gazda.

Formare profesionala in comert international 2012 - 2014:14 mii de euro

Ministerul implementeaza proiectul in cadrul programului Leonardo da Vinci. Perioada de implementare este septembrie 2012 - august 2014.

Buget proiect care revine Ministerului: 14.000 de euro din care grant: 11.200 de euro

Beneficiari eligibili:

---> 5 antreprenori selectati sa participe la seminariile de instruire in comert international organizate in Suedia, Estonia, Croatia, Grecia si Slovenia

Facilitati acordate in cadrul proiectului

- Organizarea de seminarii de instruire in comert international in Suedia, Estonia, Croatia, Grecia si Slovenia

- Organizarea de intalniri de proiect in Suedia, Estonia, Croatia, Grecia, Slovenia, Bulgaria si Romania in vederea implementarii conceptului ITM Worldwide(International Trade Management), in patru tari din Europa - Bulgaria, Croatia, Grecia si Romania.

Proiect: Program national de formare profesionala duala

Angajatii ministerului lucreaza la elaborarea in parteneriat cu camerele de comert bilaterale (Romano-Germana, Romano-Austriaca, etc) a unui un program national de formare profesionala duala, avand in vedere necesitatea de pe piata romaneasca de formare practica si tehnica a personalului din diferite intreprinderi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#finantare companii, #surse finantare companii, #Grapini proiecte, #ministru Grapini proiecte , #Surse finantare