CE solicita autoritatilor romane clarificari privind ordonanta pentru creditele populatiei

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 13:19
1474 citiri
CE solicita autoritatilor romane clarificari privind ordonanta pentru creditele populatiei

Comisia Europeana a transmis, saptamana trecuta, o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, relateaza Mediafax.

Documentul a fost transmis Departamentului pentru Afaceri Europene.

Demersul este premergator unei eventuale proceduri de infringement, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a confirmat ca a inceput un dialog intre Comisia Europeana si autoritatile romane referitor la prevederile OUG 50.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX inca din luna august, ca bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare.

De altfel, bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

"Vom analiza recenta ordonanta (Ordonanta nr. 50/2010) pentru a asigura transparenta in ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totala cu legislatia UE, mai ales in ceea ce priveste ne-retroactivitatea", se arata in scrisoarea suplimentara la acordul stand-by semnata de autoritatile romane in luna septembrie.

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe internet, pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor.

Totusi, unele dintre grupuri nu au reusit sa reuneasca multi clienti ai respectivelor banci, iar in cadrul altor grupuri exista mai multe opinii divergente in privinta viitoarelor actiuni necesare ceea ce ingreuneaza luarea deciziilor.

Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii, dar exista si foarte multe persoane care reclama implementarea incorecta a ordonantei privind imprumuturile populatiei, aprobata de Guvern in luna iunie.

Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010, care urmeaza sa fie dezbatuta marti in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Clientii bancilor nu s-au multumit la discutiile din cadrul grupurilor si au semnat o scrisoare pe care au trimis-o, pe 23 septembrie, catre Camera Deputatilor si Senat, pentru a face un apel ca legea de aprobare a OUG 50/2010 sa fie aprobata in forma propusa de Guvern. 

#ce, # autoritati, # credite, # populatie , #stiri Florin Georgescu