Georgescu (BNR): Romania, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 13:48
1924 citiri
Georgescu (BNR): Romania, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii

Romania se afla, in prezent, pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii a spus, joi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Competitivitatea unei tari se masoara printr-o combinatie de 12 criterii, piloni, iar Romania se afla acum pe locul 76 din 148 de tari in ierarhia mondiala a competitivitatii, in usoara crestere fata de anul trecut. Aceasta este o veste relativ buna, dar trebuie sa consolidam pilonii la care suntem performanti si sa identificam solutii de crestere in domeniile care pot deveni puncte forte si unde suntem in a doua jumatate a clasamentului.

Aici ma refer in special la zone precum eficienta pietei, institutii, piata muncii, infrastructura, sofisticarea afacerilor si inovarea unde Romania la aceste capitole se claseaza mai jos de locul 97", a Florin Georgescu in cadrul conferintei "Competitivitatea Romaniei".

Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie de prioritati si orientari clare de dezvoltare a societatii atat la nivel macro cat si la nivel microeconomic.

De asemenea, acesta a aratat ca eforturile de consolidare economica din ultimii ani plaseaza Romania pe pozitia 47 la stabilitatea macro, fata de media 76, locul pe care il ocupam la total general. Acesta inseamna ca exista deja conditiile fundamentale pentru o dezvoltare sustenabila, durabila si incluziva.

Georgescu a dat ca exemplu sectorul IT, drept domeniul unde Romania performeaza la nivel international, dar a precizat ca sunt si competitori occidentali si orientali care sunt lideri pe piata romaneasca in domeniile unde Romania are potential propriu insuficient valorificat, precum agricultura si industria alimentara.

"Vrem sa avansam, sa crestem economic, sa ne consolidam pozitia pe harta comunitara ca urmare apare necesar sa privim permanent prin prisma interesului national in contextul mai larg, al apartenentei la Uniunea Europeana, interes care trebuie sa fie baza de plecare in demersurile noastre pentru asigurarea echilibrului si dezvoltarii in plan economic si social", a mai spus Georgescu.

Publicatia cursdeguvernare.ro organizeaza conferinta "Competitivitatea Romaniei" cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei si suportul Bancii Comerciale Romane, SCA Stoica & Asociatii, SCPA Biris Goran si al Grup Servicii Petroliere.

#competitivitate romania, #top mondial competitivitate, #Georgescu competitivitate Romania, #consolidare economica Romania , #stiri Florin Georgescu