Calendarul privatizarilor a esuat. FMI se va concentra pe sase companii

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:50
2471 citiri
Calendarul privatizarilor a esuat. FMI se va concentra pe sase companii

Calendarul de privatizare a derapat, unele licitatii esuand pentru ca nu au fost bine pregatite, iar FMI a decis sa se concentreze pe sase companii - Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si ofertele publice la Tarom si CFR Marfa, a declarat Jeffrey Franks.

"Continua derapajul privind calendarul privatizarilor, mai ales ca mai multe procese au esuat din ratiuni ce ar fi putut fi prevenite (...) Am cautat axarea programului pe companiile cu un impact economic mai mare si cu mai mare impact pe atragerea investitorilor", a spus seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Franks a tinut sa explice ca daca o companie de stat este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa.

"Multe companii de stat cu profit castiga mult mai putin decat ar trebui din cauza ineficientei, contractelor proaste sau chiar coruptiei (...) Imi pare rau s-o spun, dar nu s-au facut progrese corespunzatoare privind introducerea unui management privat in companiile de stat. Am auzit chiar ca s-a incercat manipularea procesului prin implicarea unor persoane angajate politic", a spus Franks.

Potrivit intelegerilor anterioare cu FMI, companiile Oltchim si Cupru Min urmau sa fie privatizate pana la finele lunii aprilie.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat sambata ca privatizarea Oltchim este prevazuta acum pentru luna septembrie, iar licitatia pentru vanzarea Cupru Min va fi organizata imediat dupa reevaluarea societatii si obtinerea avizului de mediu.

Managementul privat la companiile de stat incluse in acordul cu FMI va fi numit pana in octombrie

El a afirmat ca managementul privat la companiile de stat prevazute in acordul cu FMI va fi numit pana in luna octombrie, mentionand ca primele societati vizate sunt Hidroelectrica si Transgaz.

Luna aprilie a fost termen si pentru vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transgaz, insa pana acum a fost selectat doar intermediarul operatiunii.

In prezent, trei consortii de brokeri pregatesc ofertele Romgaz (15% din actiuni), Tarom (20% din actiuni) si Hidroelectrica (10% din actiuni prin majorare de capital).

Privatizarea CFR Marfa trebuia finalizata pana la finele lunii octombrie, iar oferta publica de la Tarom avea ca termen sfarsitul lunii iunie, potrivit intelegerilor anterioare cu FMI.

Cel putin 20% din actiunile Posta Romana urmau sa fie preluate de un investitor strategic pana la jumatatea acestui an, iar listarea Hidroelctrica era prevazuta pentru cel tarziu luna octombrie.

Calendarul privatizarilor mai prevedea ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa fie scoase la privatizare Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.

#FMI privatizari Romania, #calendar privatizare companii Romania, #management privat companii stat , #Acord FMI