Cata nevoie mai are Romania de un nou acord cu FMI in 2013?

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 14:24
1623 citiri
Cata nevoie mai are Romania de un nou acord cu FMI in 2013?

Dupa cinci ani de criza si doua acorduri de imprumut incheiate cu Fondul Monetar International, tot mai multi lideri de opinie se intreaba daca Romania mai are, intr-adevar, nevoie de inca o intelegere in 2013.

Pana una alta, decidentii politici spun ca da. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a convenit cu prim-ministrul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu incheierea unui nou acord preventiv, "pentru un an sau doi", avand in vedere ca cel in curs, in valoare de 3,6 miliarde de euro, expira la sfarsitul lunii martie.

Potrivit ministrului Finantelor, Florin Georgescu, acest nou acord ar putea fi semnat mai devreme, in luna februarie, imediat dupa finalizarea bugetului pe anul viitor.

Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, a motivat necesitatea unei nou intelegeri cu Fondul prin dificultatile pe care le intampina guvernul in privinta arieratelor si a corectiilor pe programele de fonduri europene.

Si Victor Ponta a explicat ca tara noastra are nevoie de o plasa de salvare, in conditiile in care, anul viitor, Romania are de rambursat cea mai mare suma din imprumutul luat de la institutiile internationale.

"In momentul in care ai un acord si un certificat de la niste institutii internationale privind respectarea anumitor parametri precum deficitul public, cu acel certificat te poti duce pe pietele internationale si sa te imprumuti cu o dobanda mai mica", a spus seful Guvernului.

FMI este tot mai criticat

Cu toate acestea, ideea incheierii unui nou acord aduna tot mai multi opozanti in randul liderilor de opinie. Analistul financiar Ionel Blanculescu sustine ca acordurile pe care Romania le-a incheiat cu Fondul in ultimii ani reprezinta o "greseala imensa", iar Romania nu trebuie sa "persevereze in greseala". Analistul sustine ca acordurile cu FMI au sustinut, mai curand, interesele bancilor cu capital strain.

"S-a urmarit reducerea rezervelor minime obligatorii, e vorba de miliarde de euro. La primul acord, de 20 miliarde de euro, reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta s-a facut de la 40% la 25%. La al doilea acord, de 5 miliarde de euro, chiar in ziua in care s-a semnat, rezervele s-au redus de la 25% la 20%. Pana si proportia a fost pastrata", observa analistul.

Blanculescu spune ca masura a fost luata pentru ca bancile aveau nevoie urgenta de fonduri, iar imprumuturile, deja neperformante, nu mai constituiau o solutie. Astfel, instututiile bancare si-au retras, sub aceasta forma, banii constituiti la BNR.

Si Sorin Minea, seful Angst, este de parere ca acordul pe care Romania il are cu FMI nu a fost negociat in favoarea Romaniei, motiv pentru care statul roman este singurul din lume unde FMI a impus scaderea salariilor bugetare si cresterea TVA.

"Fostul acord cu FMI a fost fortat si negociat gresit in unele aspecte. Cateva din clauzele impuse de FMI au fost acceptate mult prea usor de catre guvern sau de presedinte. Ma refer la scaderea salariala grupata cu cresterea TVA. Este singura tara din lume la care s-a intamplat acest lucru.

S-a mai incercat si in alte tari dar nu a fost acceptat de guvern. Daca noi am fost cobai, inseamna ca nu am fost mai destepti decat altii. Si a dus aproape la o prabusire a unor ramuri din industria romanesca", a declarat Sorin Minea.

Nici analistul economic Ilie Serbanescu nu identifica beneficiile de care s-a bucurat tara noastra, in urma intelegerilor cu creditorii internationali.

"Daca mai avem inca un acord cu FMI chiar nu vom mai exista. Este de ajuns acest acord. De fapt, cele doua, impreuna, nu au dus deloc, dar deloc la ceea ce FMI a pretins ca vor face aceste acorduri".

Traian Basescu a declarat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.

#acord FMI 2013, #al treilea acord FMI, #acord preventiv FMI 2013, #conditii acord FMI 2013 , #Acord FMI