Ce argumente are Basescu pentru incheierea unui nou acord cu FMI

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 12:44
2137 citiri
Ce argumente are Basescu pentru incheierea unui nou acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International.

"Foarte multi dintre dumneavoastra sau dintre comentatori au apreciat ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul. Vreau sa spun ca sunt foarte multe motive pentru care eu cred ca Romania are nevoie de un acord cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Este adevarat, Romania este stabilizata macroeconomic in momentul de fata, dar este o stabilizare fragila, care trebuie consolidata in parteneriat cu cele trei institutii", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca prima prioritate, asa cum a fost discutata cu FMI, este consolidarea fiscala.

"Sa iesim din zona aceasta de fragilitate si de atat de puternica dependenta ori de micile imbunatatiri ale veniturilor in sectorul bugetar pe care le face Guvernul ori sa fim tot mai putin dependenti de situatia economica din zona euro, in mod deosebit. De aceea, trebuie sa continuam consolidarea fiscala.

Ar fi si pacat s-o riscam, atata timp cat ea a insemnat, pentru a se ajunge aici, sacrificii enorme din partea populatiei, cu salarii reduse, cu cresteri de contributii la pensii, cu cresteri de TVA, cu disponibilizari masive din aparatul bugetar, cu liberalizarea pietei fortei de munca. (...) Au fost si sacrificii politice facute de guvernul de la acel moment si ar fi pacat sa alunecam din nou intr-o zona de dezechilibre fiscale", a spus Traian Basescu.

Sanatatea, fondurile europene si arieratele, probleme pentru care Romania are nevoie de Fond

In opinia presedintelui, cel de-al doilea obiectiv este legat de reformele structurale care trebuie sa vizeze domeniul sanatatii, punerea in aplicare a legii, absorbtia fondurilor, reducerea arieratelor.

Seful statului a aratat ca nivelul mare al arieratelor genereaza blocaje in economie, "ceea ce impinge intreprinderile mici si mijlocii in faliment".

Traian Basescu a mentionat ca in discutiile cu FMI a sustinut necesitatea gasirii unei formule de acordare de garantii de stat catre IMM-le care doresc sa ia credite de la banci.

"Toti ne plangem ca bancile nu finanteaza. Ele nu finanteaza in primul rand pentru ca au un nivel mare de credite neperformante si nu mai risca. In al doilea rand, daca finanteaza, finanteaza la dobanzi foarte mari, si atunci, pentru a sprijini economia, am cerut delegatiei Fondului, UE si Bancii Mondiale sa mareasca fondul de garantii pe care il poate acorda Guvernul pentru relansarea unor IMM-uri sau pentru crearea de noi IMM-uri", a afirmat el.

Basescu a mai spus ca a vorbit cu delegatia FMI, CE si BM despre o posibila analiza cu privire la simplificarea Legii achizitiilor publice, aratand ca aceasta depaseste exigentele UE si face dificila accesarea fondurilor europene si a oricaror tipuri de credite din sistemul bancar european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Basescu acord FMI, #acord nou Romania FMI, #reforme economie Romania Basescu , #Acord FMI