Ce promite Ponta FMI in numele romanilor

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 14:32
1502 citiri
Ce promite Ponta FMI in numele romanilor

Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.

"Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce rata efectiva de taxare a muncii, un obiectiv principal al guvernului este o reducere a ratei constributiei de asigurare sociala. In acest sens, vom cauta sa implementam, in a doua jumatate a anului viitor, o reducere semnificativa a ratei. Orice astfel de reducere va fi derulata fara a avea un impact asupra bugetului, in principal prin masuri de largire a bazei de impozitare. Reducerea va apara stabilitatea sistemului de asigurare sociala, soliditatea finantelor publice si va promova obiectivele din program (convenit cu FMI, CE - n.r.).

In acest scop, vom derula un studiu de fezabilitate care va fi discutat cu toate partile interesate. Concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI si BM", se arata in scrisoarea de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI si Comisia Europeana, obtinuta de Mediafax.

Guvernul a anuntat la finalul negocierilor cu FMI, la inceputul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa reduca CAS cu 5 puncte procentuale de la mijlocul anului viitor, dupa ce a esuat sa convinga expertii internationali ca ar avea spatiu fiscal pentru a aplica o reducere de 1-2 puncte procentuale chiar de la 1 ianuarie 2014.

Guvernul a promis ca nu va schimba CAS-ul la drepturile de autor si PFA

Reducerea CAS a fost una dintre solicitarile PNL in cadrul negocierilor, dar in discutii s-a convenit ca pentru moment sunt mai importante alocarile necesare majorarii de salarii in sectorul bugetar si pentru investitiile derulate de primarii.

La acel moment, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca Guvernul va pastra actualul sistem pentru contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din drepturi de autor, precum si pentru veniturile obtinute de persoanele fizice autorizate.

La finalul intalnirii pe care Guvernul a avut-o cu reprezentantii FMI, BM si CE, vicepremierul Daniel Chitoiu a fost intrebat de jurnalisti daca impozitarea suplimentara a veniturilor din drepturi de autor si a celor obtinute de persoanele fizice autorizate a fost discutata cu partenerii financiari internationali.

"Nu. Acest lucru nu l-am avut in vedere in discutiile cu partenerii nostri", a spus Chitoiu.

Jurnalistii au insistat pe aceasta tema, dorind sa afle daca in 2014 contributiile la bugetul de stat al acestor categorii de contribuabuili vor ramane neschimbate, iar ministrul a raspuns afirmativ.

"Da, da", a spus categoric ministrul Finantelor.

Premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca FMI si presedintele Traian Basescu sunt cei care doresc impozitarea drepturilor de autor si a persoanelor fizice autorizate (PFA), dar ca Guvernul nu a acceptat o astfel de masura.

Ponta se va opune legiferarii falimentului personal

Guvernul s-a angajat din nou fata de FMI si CE ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi "subminata" disciplina de plata a ratelor la credite.

"Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor in randul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiara, vom lua toate masurile pentru a evita adoptarea unor initiative legislative, precum legea insolventei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit", se arata in scrisoarea de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI si CE, document obtinut de Mediafax.

Acest angajament este preluat in mod consecvent in scrisorile suplimentare de intentie convenite de autoritati cu institutiile internationale creditoare in ultimii ani.

La mijlocul acestui an, Cristian Socol, consilier economic al premierului, in prezent consilier onorific, declara ca utoritatile ar putea aplica legea falimentului personal dupa o analiza a efectelor pe care le-ar produce asupra sistemului bancar si a persoanelor fizice, a impactului cost-beneficiu, stabilindu-se ulterior daca merita sa fie introdusa.

"Legea falimentului personal se va aplica dupa ce se va face analiza efectelor pe care aceasta le creeaza in societate asupra sistemului bancar, asupra persoanelor fizice si asa mai departe. Cand se va face analiza de impact cost-beneficiu se va stabili foarte clar daca merita sa fie introdusa sau nu se va aplica", a afirmat atunci Socol.

Pozitia FMI este oarecum bizara, atat timp cat institutia internationala chiar a recomandat legiferarea falimentului personal unor state din regiune mult mai lovite de criza financiara, cum sunt Grecia sau Ungaria.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta London Economics pentru Comisia Europeana, contractat in 2011 si finalizat anul trecut, Romania este una dintre putinele tari europene unde nu exista legislatie privind insolventa persoanelor fizice, care nu beneficiaza de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ce ajung in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare, potrivit unui raport realizat pentru CE.

Alaturi de Ungaria si Spania si spre deosebire de alte state din UE, Romania nu ofera debitorilor persoane fizice optiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedura de faliment supravegheata judiciar, cu protectie fata de creditori.

Intre timp, dupa finalizarea raportului, Spania a introdus in lege prevederi care previn evacuarea din locuinte a persoanelor aflate in situatie de neplata la credite ipotecare.

In Ungaria, Fondul Monetar International (FMI) a cerut elaborarea unei legi a falimentului personal, insa un astfel de act normativ nu a fost adoptat.

#reducere cas, #largire baza impozitare, #lege faliment personal, #acord romania fmi , #Acord FMI