Delegatia FMI a inceput consultarile cu premierul desemnat, Victor Ponta

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 16:10
2239 citiri
Delegatia FMI a inceput consultarile cu premierul desemnat, Victor Ponta

Misiunea FMI la Bucuresti, condusa de Jeffrey Franks, alaturi de Erik Vrijer, viitorul negociator sef pentru Romania si reprezentantul FMI la Bucuresti, Tonny Lybek, au inceput consultarile cu premierul desemnat, Victor Ponta.

Inainte de inceperea discutiilor, Ponta a declarat ca vrea ca FMI sa paraseasca tara cu o noua scrisoare de intentie semnata pe 9 mai, la incheierea misiunii de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Premierul desemnat a mai declarat la inceputul sedintei ca noul Guvern va face tot ce ii sta in putere pentru a asigura cat mai repede stabilitatea si predictibilitatea statului roman.

"Va multumesc ca ati venit la aceasta intalnire informala. Ii multumesc fostului ministru Dragoi (ministrul demis al Finantelor, Bogdan Dragoi, n.red.) pentru prezenta, deoarece eu cred in continuitate, in continuarea masurilor bune ale precedentului Guvern. Acum imi dau seama cat de buna a fost ideea sa ma intalnesc cu dumneavoastra in 2011 si 2012. Intentia noastra politica, a USL, este sa facem cat de multe putem pentru a mentine stabilitatea Romaniei si a asigura o predictibilitate pentru tara noastra si sa avem cat de curand posibil, sper ca lunea viitoare, un Guvern care va respecta toate responabilitatile noastre asumate in fata organismelor internationale. Asta este o decizie politica si sper ca impreuna cu dumneavoastra vom reusi sa indeplinim acest obiectiv cat mai repede", a declarat Ponta.

La discutii participa si seful biroului Comisiei Europene in Romania.

Anterior discutiilor dintre Comisie si Victor Ponta, membrii misiunii FMI, C.E. si B.M. la Bucuresti au purtat discutii si cu reprezentantii sindicatelor din Romania.

Fondul Monetar International insista pentru scaderea costurilor legate de administrarea intreprinderilor in momentul cand acestea nu dau rezultatele asteptate.

"In sensul acesta am justificat ca CFR Marfa nu intra in aceasta categorie intrucat este rentabil. Temporar pe un an a fost deficitar datorita unor politici deficitare interne, inclusiv a politicilor guvernamentale. Sa nu uitam ca ei platesc pentru combustibili taxa de drumuri si toate accizele aferente pentru drumuri ceea ce este aberant, desi merg pe calea ferata. In acelasi timp am subliniat problemele legate de politica de ocupare si faptul ca Guvernul nu da drumul la politici de ocupare care sa dezvolte noi locuri de munca. Au retinut problema. O sa vedem la finalul misiunii. In ceea ce priveste cresterea salariala, au in vedere, ca sa folosesc termenul, posibilitatea daca din calcule reiese un rezultat pozitiv", a spus Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei "Cartel Alfa".

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011, si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DTS, respectiv 3,6 miliarde de euro, aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

#intalnire FMI Ponta, #intalnire FMI BM CE Ponta , #Acord FMI