Delegatia FMI, din nou in Romania: Care este miza intalnirii

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 10:28
1507 citiri
Delegatia FMI, din nou in Romania: Care este miza intalnirii
Sursa foto:KanalD

Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ajunge marti in Romania, pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by incheiat in 2011.

Delegatia creditorilor internationali va ramane pana pe 29 ianuarie la Bucuresti, cand sunt asteptate concluziile evaluarii.

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.

Premierul Victor Ponta spera sa obtina o prelungire cu cateva luni a termenelor stabilite cu creditorii internationali pentru indeplinirea obligatiilor asumate.

Seful Executivului a admis ca exista intarzieri la capitolul reformelor structurale, insa crede ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate pe zona bugetara.

"Pe zona bugetara ne-am indeplinit obligatiile. Pe zona de reforme structurale sigur ca avem intarzieri si inclusiv s-ar putea - acordul expira in martie - dar inclusiv s-ar putea - si eu sper sa obtinem acest lucru - sa obtinem o prelungire a termenelor, inca trei luni sau inca cinci luni, pentru ca totusi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral si, sa zic asa, avem o justificare pentru faptul ca ceea ce trebuia sa facem pana in martie poate o sa facem pana in iunie sau cel mai tarziu pana in septembrie", a spus Ponta.

Victor Ponta vrea prelungirea termenelor din acordul cu FMI

Premierul a adaugat ca nu se pune problema incheierii unui nou acord pana la finalizarea celui din prezent.

Realizari si restante

Premierul Ponta a prezentat, la finalul saptamanii trecute, "starea natiunii" si bugetul pe care guvernul pe care il conduce il va prezenta in fata creditorilor internationali si apoi in fata Parlamentului Romaniei spre aprobare.

Ponta: Platim dobanzi de 2,5 mld de euro. Fiecare roman, dator cu 2500 de euro

Proiectul de buget prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli de 49 miliarde de euro si un curs valutar de 4,5 lei.

Obiectii posibile la propunerea de buget

Analistii financiari contactati de Business24 sunt de parere ca propunerea Guvernului este una ambitioasa, iar obiectiile FMI ar putea fi orientate catre cresterea economica de 1,8% pe baza careia este fundamentat bugetul.

"Trebuie sa recunoastem ca este destul de ambitios obiectivul Guvernului, tinand cont ca PIB in 2012 a fost in jurul valorii de 132 de miliarde de euro", a spus Aurelian Dochia, analist financiar.

Aurelian Dochia despre buget: Obiectiv prea ambitios, pentru un PIB de 132 mld euro in 2012

In plus, Mircea Cosea, profesor in Economie crede ca reprezentantii FMI ar putea cere Guvernului, sa creasca incasarile bugetare prin introducerea unor noi impozite.

"Bugetul asa cum apare el nu ne prezinta o posibilitate reala de finantare la nivelul obiectivelor propuse. Este un buget de supravietuire, care va permite, eventual o stagnare economonica, si nu o crestere. Ar fi posibil ca in a doua jumatate a anului sa ne asteptam la anumite introduceri de impozite pe averi sau venituri mai mari", a precizat Mircea Cosea pentru Business24.

Mircea Cosea, despre buget: Ar putea atrage introducerea impozitului pe avere

Reforma Sanatatii, printre prioritatile FMI

Pe lista masurilor pe care FMI se asteapta sa le gaseasca in Romania se afla si reforma sistemului de sanatate si a domeniului educatiei. Seful delegatiei FMI Erik de Vrijer vrea ca "actualul sistem de educatie sa formeze persoane cat mai bine pregatite pentru a raspunde cerintelor existente pe piata muncii".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca pregateste pentru intalnirea cu reprezentantii FMI un calendar cu modificari la Legea 95/2006, cu evaluarea impactului efectelor acestor schimbari si ii va anunta ca pana in 30 aprilie va fi gata pachetul serviciilor de baza.

Pentru a respecta cerintele FMI, Guvernul a prevazut in bugetul pentru anul 2013 o alocare mai mare pentru ministerul Sanatatii cu circa 30% fata de 2012. Totusi, se pare ca aceasta alocare suplimentara nu va fi indreptata spre noi reforme, ci spre plata vechilor datorii.

In plus, ministrul a anuntat ca incepand cu 1 martie va fi sistata finantarea cu bani de la stat a spitatelor private.

#vizita FMI Romania, #delegatia FMI Romania, #acord fmi romania , #Acord FMI