Dilema lui Ponta: Ori deblocam fondurile europene, ori ne incadram in tinta de deficit

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:13
1970 citiri
Dilema lui Ponta: Ori deblocam fondurile europene, ori ne incadram in tinta de deficit

Guvernul cere sprijinul Comisiei Europene (CE) pentru identificarea unei solutii legate de corectiile financiare de pana la 25% care trebuie aplicate Romaniei. Executivul a constatat ca daca se aplica aceste corectii in 2012, Romania va iesi din tinta de deficit convenita cu Fondul Monetar International (FMI).

Corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana pe cele cinci programe operationale se ridica la cateva sute de milioane de euro. In cazul POSDRU, Romania pierde 75 de milioane de euro, a declarat, in luna septembrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Orban: Corectiile pe fonduri europene se ridica la cateva sute de milioane de euro

Intrebat de jurnalisti daca i-a raspuns presedintelui Comisiei Europene (CE) la scrisoarea primita din partea acestuia legata de absorbtia fondurilor europene, premierul a aratat ca discutia principala avuta, miercuri, cu acesta la Bucuresti s-a axat tocmai pe problema fondurilor UE, conform Mediafax.

"Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei intr-un singur punct, dar altfel esential: din noiembrie 2011 incoace, practic s-au facut acele ajustari care erau necesare in ceea ce priveste procedurile si suntem pregatiti sa deblocam si POSDRU, si celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a facut gresit in 2009-2011 trebuie sa suportam niste corectii financiare pana la 25%.

Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica in 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pana nu aplicam corectiile. Suntem intr-un cerc vicios, intre modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si in sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului. Altfel, programele pot fi deblocate imediat ce acceptam sa platim acum ce s-a facut rau in 2009-2011", a spus Ponta.

El a aratat insa ca este convins ca Guvernul "va primi o solutie" referitoare la acest impas de calcul.

Oficialii Comisiei Europene (CE) i-au transmis premierului Victor Ponta ca planul Guvernului de imbunatatire a absorbtiei fondurilor UE prezinta doar solutii pe termen scurt si nu rezolva deficientele structurale pe termen lung si a conditionat reluarea platilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Barroso: Planul lui Ponta pentru fondurile UE nu rezolva problemele

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, si transmisa saptamana trecuta premierului Victor Ponta, in numele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale.

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe, inclusiv din cauza fraudelor si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

Comisia Europeana a intrerupt de la 1 iulie platile catre Romania pentru patru programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, din cauza neregularitatilor descoperite in sistem.

POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august, dupa ce platile pe acest program mai fusesera intrerupte si in prima parte a anului si reluate temporar in vara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#programe operationale Romania, #Romania deficit bugetar, #Romania corectii fonduri europene, #blocare programe operationale , #Acord FMI