Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile


Companiile petroliere vor fi suprataxate, Hidroelectrica va fi listata la bursa dupa iesirea din insolventa, iar statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii ministerelor dupa discutiile de sambata cu minisunea FMI.

Proiectul de act normativ privind impozitarea veniturilor exceptionale inregistrate de companiile petroliere va fi adoptat pana la sfarsitul acestui an, iar compania Hidroelectrica va fi listata la bursa in trimestrul al patrulea din 2012, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, dupa intalnirea de sambata cu delegatia FMI.

In plus, statul roman ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al Tarom, a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Autoritatile romane s-au intalnit sambata cu delegatia FMI pentru a analiza scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Ministrul Economiei a precizat ca Legea privind suprataxarea veniturilor exceptionale va intra in vigoare in 2013, anunta Agerpres.

"Formula de calcul a impozitului exceptional va fi stabilita cu asistenta Bancii Mondiale", a mentionat ministrul Economiei. Prevederile legii vor fi definitivate cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din energie a fost decisa de autoritati ca urmare a redeventelor mici pe care le platesc companiile petroliere catre stat pentru exploatarea resurselor naturale.

Listarea la bursa a companiei Hidroelectrica va avea loc dupa iesirea din insolventa

Autoritatile vor lansa procesul de listare la bursa a companiei Hidroelectrica imediat dupa iesirea din insolventa, termenul estimat fiind trimestrul patru din 2012, iar pentru Romgaz si Nuclearelectrica in primul trimestru din 2013, a precizat ministrul Daniel Chitoiu.

De asemenea, autoritatile romane s-au angajat ferm fata de institutiile financiare internationale sa privatizeze compania Oltchim. Anuntul de privatizare a companiei Oltchim a fost publicat vineri, iar licitatia va avea loc pe data de 14 septembrie.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Statul roman va trebui sa listeze un pachet de 15 la suta din actiunile Transgaz pana la data de 26 septembrie, cand board-ul FMI va analiza acordul cu Romania, a precizat Chitoiu.

Transgaz: Listare in septembrie, management privat pana la sfarsitul anului

In plus, pana la sfarsitul lunii septembrie, trebuie implementat managementul privat la Electrica Furnizare, iar pana la sfarsitul lunii august la complexul energetic Oltenia.

Pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz, termenul de implementare a managementului privat este sfarsitul anului 2012.

Ministerul Economiei a finalizat negocierile cu FMI pe aria sa de responsabilitate

Ministerul Economiei a finalizat negocierile cu cele trei institutii financiare internationale - FMI, CE si BM - pe aria sa de responsabilitate, respectiv proiectul de scrisoare de intentie si memorandumul de intelegere, iar FMI a fost de acord cu decalarea termenelor pentru privatizare si managementul privat, considerand ca intarzierile sunt justificate.

Potrivit lui Chitoiu, expertii FMI au fost multumiti de reforma in domeniul energetic si al companiilor de stat, de extinderea platformei OPCOM pentru tranzactionarea si a gazelor naturale, si au mentionat ca pe un rezultat deosebit reorganizarea prin insolventa a Hidroelectrica.

FMI a mai apreciat aprobarea tuturor bugetelor companiilor din subordinea Ministerului Economiei, si reducerea arieratelor acestor companii de stat, in jurul a 0,75 puncte procentuale din PIB.

Statul roman ar putea privatiza pachetul majoritar de actiuni al companiei Tarom

Si Ministerul Transporturilor a ajuns la un acord cu FMI in ceea ce priveste scrisoarea de intentie, a declarat sambata, Septimiu Buzasu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Statul roman ar putea scoate la vanzare chiar si pachetul majoritar de actiuni al Tarom, daca oferta de privatizare a 20% din actiunile operatorului aerian national nu este atractiva, a precizat Septimiu Buzasu, citat de Mediafax.

Pentru pachetul de 20%, calendarul de privatizare este concret. Fondul Monetar International a stabilit cu autoritatile din Romania termene foarte precise pentru toate etapele de privatizare a companiei Tarom si au fost estimate costurile acestui proces.

Septimiu Buzasu a declarat sambata ca mai multe firme importante din Orientul Mijlociu si Asia s-au aratat interesate de privatizarea Tarom.

TAROM, in vizorul companiilor din Orientul Mijlociu si Asia - Oficial MTI

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2467 ori