Editorial Oana Stratula, avocat: Luxul de a fi proprietar in Romania, la dispozitia FMI

Vineri, 09 August 2013, ora 17:58
3371 citiri
Editorial Oana Stratula, avocat: Luxul de a fi proprietar in Romania, la dispozitia FMI

In Scrisoarea de intentie agreata cu Fondul Monetar International, la sfarsitul lunii iulie, Guvernul Romaniei si-a exprimat dorinta de a identifica noi modalitati de largire a bazei sistemului de contributii sociale, in scopul declarat de a reduce povara impozitarii muncii.

In acest sens, in documentul oficial se arata ca, pana la mijlocul lunii septembrie 2013, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care sa modifice prevederile actuale ale Codului Fiscal, in sensul aplicarii unei contributii obligatorii la fondul de sanatate asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice din chirii.

Pentru a induce speranta ca aceste venituri ar putea sa nu fie, totusi, supuse CASS, in Scrisoarea de intentie se precizeaza ca noua contributie ar urma sa fie aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2014, insa numai in masura in care propunerea de modificare a sistemului fiscal va fi agreata de echipele FMI si CE.

Pana a fi salvati de interventia specialistilor FMI si CE, care sa tempereze avantul Guvernului de a impune noi taxe, este o certitudine ca intentia executivului este de a introduce contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, aceasta reprezentand, de altfel, doar un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, asa cum se arata intr-un comunicat oficial transmis de Ministerul Finantelor.

Mai mult decat atat, CASS-ul nu este singura taxa care va diminua veniturile obtinute din chirii, in conditiile in care se preconizeaza si o noua modalitate de impozitare a proprietatilor, in functie de destinatia acestora si nu de statutul juridic al proprietarului.

Astfel, tot incepand cu ianuarie 2014, proprietarii vor plati impozite mai mari pentru locuintele inchiriate decat pentru cele folosite ca domiciliu, aceasta masura nefiind insa o noutate introdusa prin scrisoarea de intentie din iulie 2013, ci a fost asumata prin scrisorile precedente si doar reiterata in noua scrisoare.

Cine plateste CASS la chirii in prezent

In reglementarea actuala, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, insa numai in masura in care aceste persoane nu obtin, intr-un an fiscal, alte venituri pentru care platesc CASS.

Altfel spus, in forma actuala a Codului Fiscal, CASS-ul pentru chirii este datorat numai de catre persoanele ale caror singure venituri sunt cele obtinute din cedarea folosintei bunurilor, nu si de catre persoanele care obtin venituri din salarii, venituri asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si orice alte venituri pentru care platesc CASS.

Oana Stratula este Avocat Partener in cadrul Societatii Civile de Avocati Stratula, Mocanu & Asociatii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Oana Stratula taxe chirii, #taxe chirii FMI, #acord FMI taxe chirii , #Acord FMI