Expertii europeni au ingropat Grecia. Sa punem capat cosmarului!

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 18:00
10486 citiri
Expertii europeni au ingropat Grecia. Sa punem capat cosmarului!
Foto: neoskosmos.com

Grecul Alexis Tsipras risca sa intre in istorie ca fiind primul premier european care se opune politicii de austeritate impusa de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Exista desigur si o multime de opozanti ai programului lui Tsipras, care a condus partidul Syriza spre victorie, in alegerile anticipate de saptamana trecuta, dar responsabilitatea pentru situatia dezastruoasa a Greciei trebuie cautata in alta parte decat in randul noilor veniti la guvernare, sustine Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, intr-un editorial publicat in New York Times.

Troika a dat gres

Inceputul scenariului de cosmar pentru Grecia a fost marcat de semnarea acordului standby cu FMI, in primavara lui 2010.

Acordul a fost impus ca parte a planului de interventie garantat de Troika, formata din cele trei componente: Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

In schimbul acordarii imprumuturilor, guvernul de la Atena se angaja sa efectueze o serie de reforme si sa mentina politica de austeritate.

Documentul in sine poate fi folosit pe post de exemplu negativ pentru oricare alte negocieri de acest tip, crede Krugman.

In timp ce oficialii de la Bruxelles si Washington pozau in mintile limpezi ale momentului, intregul acord a fost axat pe fantezii economice. Iar populatia elena a fost angajata la plata acestor iluzii ale unor elite rupte de realitate.

Proiectia economica asumata in cadrul acordului standby mizeaza pe asumarea unor masuri dure din punct de vedere fiscal, dar se dovedeste a avea un efect minim asupra cresterii economice si dezvoltarii locurilor de munca.

Grecia se afla deja in plina recesiune, cand a semnat intelegerea cu FMI, dar intregul scenariu prevedea doua perioade de contractie, urmand ca la finalul lui 2012 economia tarii sa reintre intr-un ritm normal de evolutie.

Intregul acord se baza pe o proiectie asupra influentei in piata muncii care urma sa inregistreze un val de proaspeti someri, de la 9,4% pana la 15% in 2012.

Au trecut de atunci cinci ani, iar cresterea economica din Grecia nu poate fi studiata nici la microscop, iar somajul bate undeva spre 28% din totalul populatiei active, cu un si mai infiorator grad de 60% somaj in randul tinerilor.

Drama totala in tara tragediilor antice

Cum s-a ajuns la aceasta situatie dezastruoasa? Cele mai multe voci afirma, intr-un mod eronat, ca Grecia nu si-a indeplinit obligatiile trecute in acord. Nimic mai fals!

In realitate, Grecia a operat taieri atat de drastice din cheltuielile cu servicii publice, salarii, personal din administratia publica si plati sociale, incat acestea sunt acum cu 20% mai mici decat in 2010, mai mult decat se angajasera guvernantii in fata creditorilor internationali.

Cu toate acestea, datoria externa atarna si mai greu in sarcina populatiei, iar cauzele sunt simplu de observat, sustine Krugman.

Veniturile actuale ale grecilor sunt mult mai scazute fata de proiectia initiala. Odata ce criza s-a accentuat, iar guvernul de la Atena a apasat si mai tare pedala austeritatii, PIB s-a prabusit vertiginos, facand greu de suportat cresterea taxelor pentru varfurile anuale de sarcina in plata dobanzilor si creditului.

De ce Troika a marsat pe o proiectie supra-optimista in cazul Greciei? Cea mai mare parte din vina par sa o aiba expertii Comisiei Europene si ai BCE, FMI manifestand un oarecare scepticism in fata prognozei date in 2010.

Desi pare greu de crezut acum, CE si BCE au mizat pe faptul ca reducerea cheltuielilor bugetare, in special a salariilor, precum si restrangerea posturilor din aparatul administrativ ar fi urmat sa creasca optimismul investitorilor privati.

Daca Troika ar fi manifestat o doza de minim bun-simt in realizarea unei estimari realiste pentru Grecia, evolutia acestei tari ar fi fost probabil alta, crede laureatul premiului Nobel pentru economie.

La doi ani dupa semnarea acordului standby cu Grecia, FMI a incercat sa gaseasca alte modele similare, in care interventia autoritatilor financiare regionale si internationale sa fie incununata de succes. Nu a putut gasi niciunul.

UE, lipsita de credibilitate

Nu este de mirare ca Syriza si Tsipras au inregistrat un succes rasunator in alegerile de duminica. La Atena, liderii europeni, ca si intreaga structura institutionala din zona euro si-au pierdut credibilitatea. Programul conceput de ei nu avea nicio logica.

Tsipras, in schimb, pare mai realist in discursul sau anti-european, in conditiile in care oricare alt guvern nu ar fi avut decat aceeasi optiune: cea de a parasi zona euro.

Totusi, trebuie sa fim realisti, crede Krugman. Reducerea gradului de indatorare si eliminarea celor mai drastice masuri de austeritate pot schimba gustul de cucuta al cupelor servite de greci in ultimii 5 ani, dar nu aduc o redresare rapida a economiei.

Europa ar trebui sa-i ofere sansa noului premier grec sa-si scoata tara din acest cosmar.

Foto: ABN Global / The International Herald Tribune

#criza economica grecia, #acord standby Grecia 2010, #Grecia iesire zona euro , #Acord FMI