FMI analizeaza concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:26
1460 citiri
FMI analizeaza concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei

Board-ul Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.

Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro.

"Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe", declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania.

El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale.

Societatile de stat, mai putin profitabile

Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica.

In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra listarii pachetelor de actiuni de la cele sase companii mari din energie si transporturi.

FMI estimeaza o crestere economica de 1,5%, in 2012, in Romania, in pofida performantelor mai scazute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de alta parte, institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB in acest an, Franks precizand, insa, ca Guvernul trebuie sa mentina o politica fiscala prudenta.

Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012.

Olandezul Erik de Vrijer este noul sef al misiunii FMI pentru Romania.

#FMI evaluare economie Romania, #FMI misiune evaluare, #FMI economie Romania , #Acord FMI