FMI asteapta ca Romania sa decida daca vrea sa modifice masurile asumate

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 12:15
1521 citiri
FMI asteapta ca Romania sa decida daca vrea sa modifice masurile asumate

Fondul Monetar International asteapta ca Guvernul Romaniei sa decida daca vrea sa modifice angajamentele asumate la ultima vizita si abia apoi le va propune spre aprobare boardului executiv, a declarat joi Gerry Rice, directorul al Departamentului de Comunicare al FMI, intr-un briefing de presa la Washington.

El a precizat ca, in timpul ultimei misiuni, FMI si Guvernul Romaniei au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluari a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge tinta de deficit bugetar, masuri care urmeaza sa fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.

"Cunoastem faptul ca exista divergente in Guvern pe tema masurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge tinta de deficit bugetar. Monitorizam atent evolutia lucrurilor si asteptam o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a atinge tinta de deficit, inainte ca pachetul de masuri sa fie inaintat spre aprobare boardului executiv", a spus oficialul FMI, intrebat cum comenteaza ultimele evenimente din Romania pe marginea acordului.

Data urmatoarei vizite a FMI in Romania este incerta

"Suntem convinsi ca autoritatile isi vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel incat prima evaluare sa fie finalizata. Nu pot da un termen privind urmatoarea vizita a misiunii", a precizat reprezentantul Fondului.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenti sa fie aplicata doar pentru benzina, iar accizarea motorinei sa fie amanata cu trei luni.

Comisia Europeana este pregatita sa analizeze masuri alternative venite din partea Guvernului Romaniei, care sa aiba acelasi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare, a declarat Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Olli Rehn.

"Speram ca in Romania sa se ajunga la un acord. (...) Noi suntem pregatiti sa analizam propuneri alternative care sustin cresterea economica si care au un impact bugetar echivalent", a precizat Simon O'Connor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in 2 decembrie, ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana din cauza ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.

Seful statului a subliniat ca nu-si va asuma aceasta masura, pe care a catalogat-o "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei".

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat, in aceeasi zi, ca acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) nu mai este operational in conditiile in care Memorandumul cu institutia financiara internationala nu se poate incheia daca nu este semnat de presedintele Basescu.

Potrivit ministrului citat, in cazul in care aceasta situatie se va prelungi, principala consecinta va fi cresterea costurilor la care se va imprumuta Romania.

Board-ul FMI care urma sa valideze evaluarea acordului cu Romania era programat pentru 18 decembrie.

#acord fmi, #angajamente Romania, #board FMI Romania , #Acord FMI