FMI avertizeaza: Economia Poloniei inca merge bine, dar populismul poate strica totul

Marti, 05 Iulie 2016, ora 14:36
3873 citiri
FMI avertizeaza: Economia Poloniei inca merge bine, dar populismul poate strica totul
Foto: EBRD

Schimbarile politice de la Varsovia ameninta sa slabeasca ritmul de crestere economica al tarii, considera Daria Zakharova, sefa misiunii FMI in Polonia, atragand atentia asupra pericolului care planeaza asupra principalului punct de sprijin al performantei economice a tarii: institutiile financiare.

Polonia a atras atentia investitorilor straini din zona Europei Centrale si de Est ca urmare a performantelor economice si a stabilitatii financiare dovedite pana in 2015, dar aceste caracteristici sunt puse in pericol de o serie de masuri populiste pe care noul guvern de la Varsovia doreste sa le adopte, explica Zakharova, intr-un interviu publicat pe site-ul oficial al FMI.

Stabilitate atractiva

Polonia a fost singura economie europeana care nu a intrat in recesiune in perioada crizei financiare din 2008, iar anul trecut a inregistrat o crestere de 3,6%.

Cu toate acestea, planurile noului guvern, instalat in functie din noiembrie 2015, ar putea afecta atat increderea investitorilor, cat si performantele economice ale tarii, crede sefa misiunii FMI din Polonia, Daria Zakharova.

"Nu credem ca recentele decizii ale autoritatilor ar avea un mare impact asupra cresterii economice pe termen scurt, dar, in functie de modul in care acestea vor fi implementate, ar putea afecta negativ economnia poloneza pe termen lung si potentialul de crestere, prin slabirea increderii manifestate de investitori", crede sefa misiunii FMI.

Un alt element demn de luat in seama este retragerea Marii Britanii din UE, fapt care ar putea afecta schimburile comerciale dintre cele doua parti si stabilitatea pietei financiare din Polonia, mai cred expertii misiunii FMI din aceasta tara.

Deficitul fiscal trebuie tratat cu mai mare seriozitate, cred expertii FMI prezenti in Polonia, momentul de acum fiind prielnic pentru aplicarea unor masuri de consolidare fiscala.

Populism exagerat

Politicile populiste initiate de guvernul de la Varsovia pot deteriora mediul economic din Polonia prin efectul lor asupra bugetului de stat si al stabilitatii sistemelor de pensii si bancar.

In clipa de fata, varsta de pensionare este programata sa creasca pana la 67 de ani pentru ambele sexe, iar reprezentantii FMI se tem ca renuntarea la aceasta masura - o chestiune discutata zilele acestea la Varsovia - ar putea sa afecteze sistemul de pensii.

"O inversare a politicii privind cresterea pragului de pensionare va afecta stabilitatea financiara si sociala in sistemul de pensii din Polonia, punand in pericol si potentialul de crestere economica prin reducerea populatiei active", opineaza Zakharova.

La fel, taxarea activelor bancare si cresterea unitara a alocatiilor de stat pentru copii, masura care nu tine cont inegalitatile sociale din Polonia, s-ar putea dovedi costisitoare atat pentru mediul investitional, cat si pentru bugetul de stat al tarii.

Bancile ar putea fi supuse si unui alt soc transmis de deciziile Varsoviei, in contextul in care liderii polonezi vor sa adopte o masura extrem de controversata, copiata de la vecinii din Ungaria: conversia creditelor in franci in valuta locala.

In Polonia sunt aproximativ o jumatate de milion de locuinte achizitionate prin intermediul creditelor in valuta, in mare parte in franci elvetieni, dupa cum arata datele colectate de Fond.

"O conversie totala care sa acopere toti beneficiarii acestor credite va fi extrem de costisitoare, iar costurile ar urma sa fie suportate, cel mai probabil, de catre banci.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a avertizat ca o astfel de masura, asa cum a fost propusa in ianuarie, va duce la falimentul catorva banci. De aceea, noi nu putem sustine o astfel de initiativa", sustine reprezentantul FMI in Polonia.

De altfel, Christine Lagarde a transmis Varsoviei o serie de variante de lucru in privinta conversiei creditelor in valuta.

Deocamdata insa, detaliile privind costul acestor operatiuni sunt necunoscute publicului, dar problema stabilitatii financiare ramane punctul cheie in discutiile dintre Fond si oficialii polonezi.

#economie Polonia, #misiune FMI Polonia, #conversie credite franci elvetieni, #prognoza economica Polonia , #Acord FMI