FMI, BM si CE sunt de acord sa amane aprobarea bugetului pana la alegeri

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 15:07
1414 citiri
FMI, BM si CE sunt de acord sa amane aprobarea bugetului pana la alegeri

Creditorii internationali ai Romaniei au agreat modificarea legislatiei privind aprobarea bugetului de stat cu 20 de zile inainte de finalul anului. Potrivit vechii legi, bugetul trebuia propus Parlamentului pana pe 15 octombrie.

Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au agreat modificarea legislatiei pentru prezentarea bugetului de stat pentru 2013 spre aprobarea Parlamentului pana la finalul anului 2012, pentru continuarea negocierilor dupa alegerile generale parlamentare, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, in plenul Camerei Deputatilor, la Motiunea simpla "Guvernul USL - frana de motor a bugetului", initiata de grupul parlamentar al PDL, scrie Agerpres.

"In perioada 6 - 14 noiembrie 2012 va avea loc urmatoarea misiune a Bancii Mondiale, Fondului Monetar International si Comisiei Europene, prilej cu care se vor discuta evenimentele macroeconomice si stadiul implementarii politicilor Guvernului Ponta. Nu este in practica FMI de a negocia programul de guvernare pe trei luni in campanie electorala.

FMI si CE au fost de acord cu OUG 47 din 2012 (n.r.: prin care s-a prevazut ca in anii cu alegeri generale parlamentare proiectul de buget sa se supuna spre aprobare fara a se depasi 31 decembrie ale anului in curs)", a afirmat Florin Georgescu.

Ministrul Finantelor a precizat ca modificarile legislative au fost operate in contextul obligatiilor asumate cu institutiile internationale, luand in calcul practica din anii electorali trecuti.

"Legea 500 din 2002 prevede ca Guvernul sa propuna Parlamentului bugetul de stat pana in 15 octombrie, insa obligatiile asumate fata de partenerii externi, Banca Mondiala, Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cat si practica in anii electorali, au condus la OUG 47/2012 pentru modificarea unor acte normative si masuri fiscale prin care s-a prevazut ca in anii cu alegeri generale parlamentare proiectul de buget sa se supuna spre aprobare Parlamentului in 20 de zile, fara a se depasi 31 decembrie a anului in curs", a explicat Florin Georgescu.

Acesta a adaugat ca practica privind elaborarea bugetului in anii electorali arata ca, dupa 1989, proiectele de buget au fost retrase de guvernele rezultate dupa procesul electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Georgescu buget FMI, #Georgescu modificare legislatie, #buget stat Romania , #Acord FMI