FMI, o "piatra de incercare" pentru Guvernul Ponta? - Analisti

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:05
1667 citiri
FMI, o "piatra de incercare" pentru Guvernul Ponta? - Analisti

Cea de-a cincea misiune FMI risca sa nu-si atinga obiectivele vizitei in Romania, din cauza contextului politic instabil.

Desi ministrii nominalizati la Finante, Economie, Sanatate si Munca vor incepe miercuri discutiile tehnice cu FMI, exista posibilitatea ca acestea sa nu se concretizeze prin semnarea unei scrisori de intentie a Guvernului.

Delegatia comuna a FMI, a BM si CE isi finalizeaza vizita oficiala pe data de opt si noua mai, iar in tot acest timp ar fi trebui purtate negocieri cu guvernul roman pentru stabilirea urmatoarelor obiective din cadrul acordului preventiv.

Desi ministrii numiti la Finante, Economie, Sanatate si Munca, respectiv Florin Georgescu, Daniel Chitoiu, Vasile Cepoi si Mariana Campeanu au decis sa inceapa discutiile cu delegatia comuna inca de miercuri, noul guvern va fi votat abia pe data de sapte mai, iar pana atunci, nu are putere de decizie.

Cu toate acestea, prim-ministrul desemnat, Victor Ponta, spera ca Guvernul sa poata semna pe ultima suta de metri scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar, si anume in data de opt mai, ziua in care va pleca o parte din delegatie.

Analistul economic Mircea Cosea este sceptic in privinta succesului unui astfel de demers, in conditiile in care nou guvernul si-a anuntat intentiile de a aduce cateva modificari la protocolul convenit de fosta guvernare.

"Pana la data stabilizarii situatiei, nu ne vom astepta la masuri importante. FMI discuta cu orice guvern, insa doar in conditiile in care acesta se afla in legalitate".

In plus, analistul subliniaza ca negocierile nu vor reprezenta doar o formalitate, ci o batalie greu de castigat, in conditiile in care guvernul va sustine in continuare propunerile pe care le-a facut initial.

"Au propus masuri pe care FMI nu le-a agreat, cum ar fi micsorarea CAS, a TVA, majorarea salariului minim. Aceste lucruri vor fi discutate doar in masura in care guvernul poate veni cu masuri credibile, cu un scenariu care sa arate ca in pofida reducerilor, stabilitatea bugetara se mentine si va fi posibila o crestere economica", a explicat Mircea Cosea.

Asadar, analistul considera ca aceasta prima intalnire va fi mai curand una de informare, in care guvernul isi va prezenta intentiile, asteptand reactia Fondului. Insa in ceea ce priveste concluziile, acestea vor fi fie trase mai curand in cadrul unei vizite viitoare.

"Cei de la FMI s-ar putea sa se intoarca in Romania mai repede decat era programata urmatoarea vizita, pentru ca e greu de crezut ca guvernul va putea sa isi prezinte argumentele pentru protocol", considera Mircea Cosea.

Ministrul Finantelor este asul din maneca

Pe de alta parte, optimismul guvernului Ponta este imbratisat de consultantul financiar Ionel Blanculescu. El considera ca marele avantaj al guvernului Ponta este acela de a-l fi numit in fruntea ministerului de Finante pe Florin Georgescu, caruia i s-a oferit suficienta putere pentru a controla derapajele la care puterea politica este vulnerabila intr-un an electoral.

"Eu cred ca evaluarea e deja facuta de FMI dupa numirea ministrului Finatelor Publice, institutie care reprezinta un punct de gutuire in politica guvernamentala. Faptul ca avem un astfel de ministru de Finante si vicepremier, cu legaturi puternice la BNR, este un semnal suficient pentru echipa FMI care va intelege astfel ca nu se vor schimba multe lucruri in mod fundamental", a declarat Ionel Blanculescu.

Astfel, consultantul financiar crede ca ministerul Finantelor, sub conducerea lui Florin Georgescu, nu va permite masurile populiste care se vehiculeaza, si anume cresterea in luna august si a salariilor si a pensiilor, ci va fi adoptat un calendar mult mai extins, in care prioritate va avea restituirea celor 300 milioane de euro, pensionarilor.

In aceste conditii, semnarea scrisorii de intentie pe data de opt mai, la o zi de la investirea guvernului Ponta, devine posibila, potrivit lui Blanculescu.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro. In urma celei de-a patra evaluari a acordului, FMI a pus la dispozitia Romaniei o noua transa de imprumut, in valoare de 505 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvernul Ponta FMI, #negocieri fmi, #FMI Ponta , #Acord FMI