FMI pleaca, dar Romania inca trebuie sa rezolve problema locurilor de munca

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 10:03
1623 citiri
FMI pleaca, dar Romania inca trebuie sa rezolve problema locurilor de munca

Dupa doua acorduri cu FMI si ce-a de-a zecea misiune de evaluare FMI incheiata astazi, economia Romaniei nu da semne de revenire. Peste 630.000 de joburi au disparut in ultimii patru ani.

Chiar daca exista indicatori de crestere, precum cresterea PIB-ului cu 3% in trimestrul trei, reducerea ratei inflatiei sub 4% sau cresterea salariului mediu net cu 14%, scaderea ratei de ocupare a locurilor de munca, cea mai relevanta statistica privind cresterea economiei, demonstreaza ca Romania nu iese din criza, scrie Ziarul Financiar.

In acest sens, sociologiul Vladimir Pasti de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative declara ca cele 20 de miliarde de euro de la FMI au fost luate degeaba daca nu s-a reusir crearea de locuri de munca.

Numarul de salariati a scazut cu 630.000 de la inceputul crizei, iar noul Cod al muncii nu a reusit sa imbunatateasca semnificativ lucrurile, doar 43.000 de joburi fiind scoase de pe piata muncii la negru.

In plus, numarul de salariati din Romania a atins un minim al ultimilor 50 de ani in ianuarie 2011, scazandu sub 4,1 milioane de persoane.

Cea mai buna evolutie a locurilor de munca s-a inregistrat in perioada guvernului Tariceanu, cand au aparut peste 340.000 de angajati, dintre care 150.000 din noile angajari au fost facute la sistemul bugetar, dublandu-se cheltuielile statului in ceea ce priveste salariile functionarilor publici. Prin urmare, din 2008 pana in prezent, guvernul Boc a concediat circa 150.000 de bugetari, reducand si cu 20% din salariile celor ramasi in functii.

Profesorul Vladimir Pasti explica nevoia Romaniei de a avea locuri de munca bine platite, prin care sa aduca valoare in economie, criticand actiunile guvernului de desfiintare a prea multor locuri de munca.

In prezent, in Romania exista peste 1,5 milioane de persoane despre care se spune ca muncesc la negru si o rata a somajului de sub 5%, iar obiectivul Consiliului Investitorilor Straini care a promovat noul Cod al Muncii prevedeca Romania sa ajunga la o rata de ocuptare de 70% pana in 2020.

#locuri munca romania, #joburi Romania , #Acord FMI