FMI refuza sa plateasca Moldovei 76 de milioane de dolari, dintr-un acord incheiat anterior

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 12:18
1273 citiri
FMI refuza sa plateasca Moldovei 76 de milioane de dolari, dintr-un acord incheiat anterior

Fondul Monetar International nu va mai acorda Republicii Moldova ultima transa de 76 de milioane de dolari dintr-un credit convenit anterior cu guvernul.

Programul in cadrul caruia urma sa fie acordat creditul expira in cateva zile, iar Guvernul nu a reusit sa-si indeplineasca toate angajamentele pe care si le-a asumat inainte de a se declansa criza politica soldata cu demiterea sa, a declarat intr-un interviu la Europa Libera reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Tokhir Mirzoev.

"La inceputul acestui an, bordul de directori al FMI a prelungit programul cu Republica Moldova cu trei luni, pentru a le da autoritatilor timp sa duca la sfarsit actiunile convenite cu Fondul. Acest termen expira la sfarsitul lunii aprilie.

Trebuie sa recunoastem ca de atunci multe s-au facut, dar nu totul. In plus, unele din actiunile intreprinse recent de guvern si aprobate de Parlament vin in contradictie cu intelegerile pe care le-am avut", a declarat Mirzoev.

El a mai adaugat ca FMI nu poate continua negocierile cu Chisinaul pana cand Republica Moldova nu va avea un nou guvern. "Data fiind si lipsa unui guvern plenipotentiar in acest moment, nu putem incheia acest dialog pana la expirarea programului. Desigur ca asta nu inseamna ca se intrerupe orice cooperare. Dar despre suport financiar vom putea discuta deja doar in cadrul unui program nou, cu un guvern nou", a adaugat oficialul FMI.

Republica Moldova a semnat cu FMI in ianuarie 2010 un program care prevede acordarea unui credit de aproximativ 570 de milioane de dolari, pentru mentinerea stabilitatii financiare, reducerea saraciei si cresterea economica. Finalizarea revizuirii a sasea (ultima n.red) urma sa-i permita Republicii Moldova sa primeasca aproximativ 76 de milioane de dolari pentru a-si consolida rezervele valutare.

Ultima misiune de evaluare, din noiembrie 2012, a mentionat restante ce tin de transparenta proprietarilor efectivi ai bancilor si de aprobarea cadrului bugetar pe termen mediu, dar ulterioarele misiuni de evaluare au fost amanate din cauza crizei politice de la Chisinau si demiterea guvernului la 5 martie.

#acord FMI Republica Moldova, #imprumut FMI Moldova, #finantare Republica Moldova, #criza politica Moldova , #Acord FMI