FMI: Romania a incheiat cu succes cel de-al doilea acord Stand-by, dar mai exista riscuri

Joi, 27 Iunie 2013, ora 08:20
1698 citiri
FMI: Romania a incheiat cu succes cel de-al doilea acord Stand-by, dar mai exista riscuri

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik.

Anuntul a fost facut dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.

"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.

Iesirea din procedura de deficit excesiv, datorata ajustarii fiscale din 2009

Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.

"Cadrul bugetar va beneficia de pe urma stabilirii unui sistem de control eficient al angajamentelor si a unei prioritizari a investitiilor publice care ar ajuta la evitarea reaparitiei arieratelor. De asemenea, este nevoie de reforma administratiei fiscale si a sistemului medical, precum si de masuri pentru largirea bazei de impozitare", a adaugat Shafik.

Directorul adjunct al FMI a atras atentia ca reforma sectoarelor energiei si transporturilor, precum si a companiilor de stat nu a fost incheiata.

"Autoritatile au inceput sa ridice gradual preturile la gaz si la electricitate si sa formeze o piata a energiei mai competitiva, luand in acelasi timp masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste masuri sunt binevenite, dar trebuie facut mai mult pentru reformarea companiilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare sporita a sectorului privat", a mentionat Nemat Shafik.

El a mai precizat ca politica monetara a Romaniei este una in general adecvata si a avertizat ca desi sistemul bancar romanesc este unul bine capitalizat, este vulnerabil la socuri externe.

"In consecinta, autoritatile romane ar trebui sa continue sa amelioreze aranjamentele pentru mangementul situatiilor criza si a planificarii secundare. In special, sunt necesare noi eforturi pentru inlaturarea obstacolelor pentru eliminarea creditelor neperformante", a mai spus Shafik.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport FMI Romania 2013, #evaluare fmi romania, #acord stand by fmi, #reforme economice Romania, #imprumut fmi romania , #Acord FMI