FMI: Romania ar putea depasi Polonia in 2013

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 09:30
1816 citiri
FMI: Romania ar putea depasi Polonia in 2013

Oficialii FMI estimeaza ca Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare decat a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.

Fondul a mentinut pentru Romania estimarile, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.

FMI va revizui in scadere previziunile de crestere economica mondiala

FMI se asteapta ca economia Poloniei sa urce cu 2,4% in acest an si cu 2,1% anul urmator, se arata in raportul Perspective Economice Globale 2012.

Romania a inregistrat ultima crestere mai mare decat Polonia in 2008, anul in care criza s-a inrautatit, la nivel global, cand economia a avansat cu 7,3%, fata de 5,1% in cazul polonezilor.

Pentru Romania au urmat doi ani de contractie, 6,6% in 2009 si 1,6% in 2010, timp in care Polonia s-a mentinut pe crestere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, cand Romania a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.

Faptul ca Romania ar putea depasi Polonia se datoreaza in mare masura incetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit estimarea de crestere economica pentru cea mai mare tara din estul UE mai puternic decat cea pentru Romania. In raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia si 3% pentru Romania, revizuite la 2,1% pentru Varsovia si 2,5% pentru Bucuresti.

Economia Poloniei incetineste, din cauza crizei datoriilor din zona euro si a masurilor de control al cheltuielilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% anul urmator, conform cerintelor UE.

La nivelul Europei, FMI se asteapta la un avans foarte redus, de numai 0,1% in acest an, cu o contractie de 0,4% in zona euro, ca urmare a efectelor crizei datoriilor suverane. Anul urmator, economia europeana ar urma sa creasca cu 0,8%, iar cea a uniunii monetare cu 0,2%.

FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro

Europa emergenta, categorie in care FMI include si Romania, a fost afectata puternic in ultimul an de criza din zona euro, inclusiv prin dezintermedierea financiara derulata de mari banci si prin declinul intrarilor de capital. Cresterea creditarii a incetinit puternic, la fel ca schimburile comerciale cu tarile uniunii monetare, si avansul PIB.

Fata de 2008, contagiunea riscului din zona euro s-a mentinut, insa, mai redusa, iar Fondul estimeaza un avans de 2% pentru regiune in acest an, urmat de o accelerare la 2,6% anul urmator, in mare parte ca urmare a imbunatatirii situatiei la nivelul intregii Europe.

Ce tari vor avea contractie sau crestere economica in 2012

Tarile din regiune care vor inregistra contractie economica in acest an sunt Ungaria (1%), Croatia (1,1%), Serbia (0,5%), Slovenia (2,2%) si Cehia (1%), potrivit FMI.

Slovenia va inregistra o contractie economica de 0,4%.

Printre tarile care vor inregistra cresteri in acest an se numara Turcia (3%), Slovacia (2,6%) si Bulgaria (1%).

Aceste tari vor avea anul urmator o evolutie economica mai buna, cu o accelerare a cresterii, la 3,5% pentru Turcia, 2,8% pentru Slovacia, 2% in cazul Serbiei, 1,5% pentru Bulgaria, 1% Croatia, respectiv 0,8% pentru Cehia si Ungaria.

Romania are in derulare, de la 31 martie 2011, un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,1 miliarde DST - drepturi speciale de tragere (3,5 miliarde euro), completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar.

Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,2 miliarde euro.

In cursul lunii septembrie, Romania si Banca Mondiala au incheiat un acord de imprumut in valoare de 1 miliard euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, pe o perioada de 12 ani, cu optiunea de amanare a tragerii.

#romania crestere economica, #FMI economie zona euro, #FMI Romania crestere economica , #Acord FMI