FMI sare in ajutorul Greciei: Nu are nevoie de mai multa austeritate!

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 08:19
4288 citiri
FMI sare in ajutorul Greciei: Nu are nevoie de mai multa austeritate!
Foto: Facebook Alexis Tsipras

Expertii Fondului Monetar International considera ca restul creditorilor internationali ai Greciei gresesc atunci cand impun conditii de austeritate extrema "copilului problema" al zonei euro.

FMI a propus crearea unui sistem de modern de asistenta sociala in Grecia cu fonduri provenite din veniturile fiscale si ajustarea pensiilor, anunta Reuters.

Seful departamentului european al Fondului, Poul Thompsen, si economistul sef Maury Obstfeld au redactat un articol in care argumenteaza de ce insistenta creditorilor internationali pentru obtinerea unui surplus bugetar de 3,5% in 2018 este o greseala, in opinia lor 1,5 procente fiind suficiente.

"Am avertizat aupra faptului ca acest lucru ar putea naste o stare de austeritate care sa impiedice redresarea economica a tarii", au precizat cei doi experti FMI.

Articolul celor doi vine pe fondul disputelor dintre FMI si restul creditorilor internationali ai Greciei privind conditiile pe care elenii ar trebui sa le indeplineasca pentru continuarea celui de-al treilea program bailout al tarii, in valoare totala de 86 miliarde euro.

Germania, unul dintre cei mai importanti creditori ai Greciei din zona euro, a inaintat chiar o propunere prin care surplusul bugetar de 3,5% ar fi trebuit mentinut pentru cel putin un deceniu, lucru considerat neproductiv de catre economistii Fondului.

"Datoria Greciei este nesustenabila si niciun program de reforme nu o va face sustenabila fara o reducere a acesteia", argumenteaza cei doi reprezentanti ai FMI.

Nivelul de indatorare al Greciei depaseste 180% din PIB, mare parte din creditori fiind tarile din zona euro.

Din punctul de vedere al expertilor FMI, Grecia ar trebui sa schimbe radical sistemul de impozitare al proprietatilor si veniturilor rezultate in gospodarii, in tara, peste jumatate din proprietati fiind scutite de impozite.

In medie, tarile din zona euro nu depasesc un plafon de 8% in ceea ce priveste rata scutirii de impozite pe locuinte.

"Cheltuielile ar trebui directionate catre sfera serviciilor publice si investitii, iar reducerea pensiilor ar ajuta la impartirea poverii sociale intre generatii", argumentreaza Thompson si Obstfeld.

Nivelul pensiilor din Grecia este in continuare nesustenabil pe actuala schema bugetara, in vreme ce somajul in randul tinerilor se apropie de 48%.

#criza grecia, #criza datorii zona euro, #credditori internationali Grecia, #fmi , #Acord FMI