FMI: Spania si Ciprul nu au solicitat asistenta financiara

Joi, 14 Iunie 2012, ora 21:30
1162 citiri
FMI: Spania si Ciprul nu au solicitat asistenta financiara

Nici Spania si nici Ciprul nu au solicitat deocamdata Fondului Monetar International asistenta financiara, a anuntat joi Gerry Rice, purtator de cuvant al FMI, in ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta cele doua tari.

In ciuda masurilor adoptate de Spania pentru sprijinirea sectorului sau bancar, agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat miercuri cu trei trepte ratingul suveran al Spaniei, de la 'A3' la 'Baa3', chiar deasupra categoriei 'junk'. De asemenea, agentia a avertizat ca ar putea sa coboare din nou ratingul Spaniei in urmatoarele trei luni.

O misiune a FMI se afla in Spania pentru evaluarea anuala a economiei spaniole si urmeaza sa prezinte vineri un raport, a explicat Gerry Rice. Acesta a sustinut marimea pachetului de asistenta financiara pentru bancile spaniole, de 125 miliarde de dolari, si a cerut Spaniei sa continue implementarea reformelor economice.

Si ratingul Ciprului a fost revizuit in scadere miercuri, cu doua trepte, din cauza expunerii la Grecia.

Anul trecut, Ciprul a primit un imprumut bilateral de 2,5 miliarde de euro din partea Rusiei, un partener de afaceri important al statului cipriot, iar presa sustine ca tara ar putea obtine acum un nou credit din Rusia sau din China.

Ciprul se afla din ce in ce mai aproape de a solicita ajutorul Uniunii Europene pentru a face fata impactului crizei din Grecia asupra sistemului sau bancar, declara la 4 iunie Panicos Demetriades, guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului.

Cipru este o economie mica in care sistemul bancar are o pondere foarte mare, activele din sistemul bancar fiind de noua ori mai mari decat Produsul Intern Brut. Expunerea bancilor cipriote pe Grecia este considerata de agentia de evaluare financiara Fitch drept o sursa semnificativa de vulnerabilitate, din cauza dificultatilor crescute cu care se confrunta tara vecina incepand din luna ianuarie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania FMI, #Cipru FMI, #ajutor FMI , #Acord FMI