Grecia pregateste noi reduceri de salarii si concedieri

Marti, 21 August 2012, ora 13:22
1787 citiri
Grecia pregateste noi reduceri de salarii si concedieri

Guvernul elen pregateste noi taieri de salarii si pensii din sectorul public, precum si concedierea catorva mii de bugetari, in cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi sa acorde urmatoarea transa din programul de finantare.

Detaliile planului nu sunt inca oficiale, insa surse guvernamentale elene au afirmat ca printre noile masuri se va numara o taiere "larga" a prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si reduceri salariale si concedieri in sectorul public, potrivit Wall Street Journal.

Premierul Antonis Samaras trebuie sa prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa deblocheze urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit in prima parte a acestui an in prelungirea acordului de 110 miliarde euro incheiat in 2010.

FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut

Transa a fost programata initial pentru luna iunie, dar turbulentele politice de la Atena au determinat amanari.

Samaras se va intalni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro, care va efectua o vizita de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel, dupa care se va intalni la Paris cu presedintele Francois Hollande. Merkel si Hollande au programata o intrevedere bilaterala pentru joi.

Vacanta liderilor UE s-a incheiat. Ce vor decide in aceasta saptamana

Recesiunea severa din Grecia, unde Produsul Intern Brut a scazut cu 20% in ultimii patru ani, impiedica guvernul sa adune suficiente venituri la buget pentru a-si respecta angajamentele in domeniul consolidarii fiscale. Totodata, programul de privatizari convenit cu UE, FMI si BCE este in intarziere.

Samaras incearca sa gaseasca masuri de compromis pentru a evita spargerea coalitiei de guvernare, formata in iunie din trei partide rivale prin traditie.

Guvernul elen vrea o amanare cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscala cuprinse in acordul de finantare externa, ceea ce ar presupune si suplimentarea imprumuturilor acordate de partenerii externi, dincolo de cele 240 miliarde euro promise Greciei.

De la inceputul crizei datoriilor de stat din Grecia, la finele anului 2009, angajatii si pensionarii din sectorul public au suferit o reducere a veniturilor cu pana la 40%, dupa trei pachete succesive de masuri de austeritate. Pentru a obtine transa de 31 miliarde euro, Samaras pregateste o a patra runda de taieri.

Ce masuri va adopta Grecia pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de la FMI

Printre masurile aflate acum in discutie se numara reducerea pensiilor mici, de pana la 800 de euro pe luna, cu 1-2% si a pensiilor mari, de peste 2.000 de euro, cu 15%.

Totodata, statul vrea sa reduca si sa limiteze pensiile suplimentare, sa scada numarul celor care se pensioneaza anticipat, sa reevalueze dosarele celor care primesc prestatii sociale sau pensii ridicate si sa reduca cu o treime salariile din companiile si organizatiile de stat.

"Guvernul are cheltuieli de aproximativ 80 miliarde euro in fiecare an, din care 60 miliarde euro pentru salarii si pensii. Aceste taieri trebuie sa vina de aici, pentru ca nu mai putem reduce prea mult din cheltuielile operationale de 20 miliarde euro, unde au mai fost scaderi, pentru ca ar insemna sa inchidem servicii publice, precum scoli sau spitale", potrivit unui oficial al ministerului elen al Finantelor, citat de WSJ.com.

Guvernul vrea de asemenea sa plaseze 35.000 de bugetari intr-o "rezerva de munca", unde vor primi salarii puternic reduse, insa unul dintre partidele din coalitie se opune vehement acestei propuneri.

Alte taieri luate in calcul, potrivit surselor oficiale, ar fi scaderea cu un miliard de euro a bugetului public de sanatate si tot cu un miliard al cheltuielilor pentru aparare, cu eficientizari la educatie si administratia locala.

Ministrii Finantelor din zona euro vor lua o decizie privind urmatoarea transa pentru Grecia in luna septembrie, cand vor avea loc discutii si cu privire la solicitatea pentru ajutor extern transmisa de Cipru.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#Grecia imprumut FMI, #Grecia reduceri salarii pensii, #Grecia acord FMI, #Grecia concedieri, #Grecia reduceri bugetare , #Acord FMI