Grecii au primit 10 miliarde de euro si s-ar putea alege si cu datoriile sterse. Doar sa treaca alegerile din Germania

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 13:42
10666 citiri
Grecii au primit 10 miliarde de euro si s-ar putea alege si cu datoriile sterse. Doar sa treaca alegerile din Germania
Foto: Greek Debt Truth Comission

Grecia ar putea fi scutita de plata unei parti din datoria publica imensa pe care a acumulat-o, dupa ce guvernul de la Atena a reusit sa obtina un acord preliminar in acest sens, pe langa cei peste 10 miliarde de euro pe care tocmai i-a primit de la creditorii internationali, pentru a reusi sa-si plateasca alte datorii mai vechi.

Detaliile acordului privind restructurarea datoriei publice elene vor fi puse la punct abia in 2018, dupa alegerile generale din Germania, arata Bloomberg.

De unde atata bunavointa? Europa trebuie sa arate ca lucrurile merg snur si ca este mai bine in Uniune decat in afara ei, cred specialistii, ca un exemplu pentru Marea Britanie, care trebuie sa decida daca mai ramane sau nu in UE.

Altfel, Germania si Olanda evita sa sustina deschis ideea restructurarii datoriilor facute de eleni, temandu-se de reactia alegatorilor de acasa, deja enervati de lunga odisee a programelor bailout dedicate Greciei.

Cu toate acestea, odata trecuta perioada alegerilor generale din cele doua tari, grecii ar putea beneficia de usurarea poverii datoriei publice.

"Seamana mai mult cu un acord de convenienta. Grecia avea nevoie de bani acum, fiind deja in intarziere cu returnarea imprumuturilor. Europa avea nevoie sa manifeste o pozitie stabila inaintea referendumului din 23 iunie, din Marea Britanie", considera Peter Rosenstreich, seful departamentului de strategii de piata din cadrul Swissquote Bank.

Transa de 10,3 miliarde de euro din al treilea imprumut contractat de oficialii eleni de la partenerii europeni a fost acordata doar dupa ce reprezentantii FMI au retras o parte din cerintele dure impuse guvernului de la Atena.

In schimb, Poul Thompsen, directorul pentru Europa al Fondului, a trebuit sa se multumeasca cu promisiunea germanilor ca vor lua in calcul o restructurare a datoriei Greciei incepand cu mijlocul anului 2018.

FMI vrea sa se implice

Din acest an, Fondul se va implica si in sustinerea financiara a Greciei, in cadrul celui de-al treilea program bailout, o cerinta exprimata cu insistenta de oficialii de la Berlin.

"Noi, din partea FMI, am facut o concesie importanta: desi am cerut ca restructurarea datoriilor sa fie facuta cat mai repede, am acceptat ca aceasta sa fie efectuata la sfarsitul programului bailout. Cu totii am dat dovada de flexibilitate", a explicat Thompsen.

Printre oficialii care manifesta inca scepticism in privinta implicarii FMI in programul bailout destinat Greciei se numara si olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de ministri de Finante din zona euro.

"Fondul are propriile reguli si proceduri de urmat. In cursul acestui an vor face o noua analiza de sustenabilitate a datoriei si vor analiza masurile propuse de noi, urmand sa isi exprime o opinie in acest sens", a explica ministrul de Finante al Olandei.

Tot el a explicat ca, in urma cu o luna, un acord incheiat intre Atena si creditorii internationali parea un lucru de domeniul imposibilului. "Ministrii au fortat la maxim capitalul lor politic pentru a se ajunge la aceasta solutie", a mai spus Dijsselbloem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#datorii grecia, #criza datoriilor UE, #creditori grecia, #fmi , #Acord FMI