Provocarile noului acord cu FMI. Cat de pregatit este Guvernul pentru evaluare

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:19
2034 citiri
Provocarile noului acord cu FMI. Cat de pregatit este Guvernul pentru evaluare

Perspectivele de crestere economica pentru anul 2014 sunt incurajatoare, prognozele unor institutii internationale precum BERD si Banca Mondiala situandu-se in intervalul 2,4%-2,5%. Totusi, Fondul Monetar International, cu care Romania a incheiat in toamna anului trecut un nou acord stand-by, continua sa supravegheze indeaproape activitatea Guvernului si politicile sale fiscale. Business24 prezinta mizele negocierilor dintre FMI si autoritatile romane, care incep marti, la Bucuresti.

Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.

Razboiul dintre Palate privind aplicarea accizei la carburanti

Primele discutii ale Guvernului cu reprezentantii FMI au avut loc la mijlocul lunii octombrie 2013 si s-au concretizat pe 27 septrembrie odata ce Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania.

Trei luni mai traziu, mai exact la inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu anunta ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana avand in vedere ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.

"Nu imi voi asuma majorarea accizei la carburanti. Nu imi voi asuma aceasta masura care e anti-economica, impotriva intereselor Romaniei, impotriva sanselor de relansare a economiei", a spus Traian Basescu.

Ceea ce parea sa fi inceput ca un razboi politic intre presedintele Basescu si premierul Ponta s-a transformat intr-o adevarata problema sociala. Nemultumiti de decizia guvernului de a introduce o noua taxa pe carburanti, transportatorii au intrat in greva si au blocat mai multe drumuri importante din tara, printre care si centura Bucuresti.

Mircea Cosea, profesor in Economie si analist financiar, a declarat la momentul respectiv pentru Business24 ca transportatorii au avut motive intemeiate sa inceapa o greva, in conditiile in care ei intampina oricum foarte multe problema din cauza infrastructurii rutiere si a taxelor pe care sunt nevoiti sa plateasca.

Speriat de efectele accizei, premierul Victor Ponta a facut un pas inapoi si a anuntat o amanare cu trei luni pentru acciza la motorina.

Pe 18 decembrie, presedintele Traian Basescu a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la palatul Cotroceni, ca a promulgat bugetul de stat pe anul 2014.

"Am promulgat bugetul de stat. Am facut acest lucru pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu 3 luni acciza la motorina si benzina...Cand va veni misiunea FMI si CE voi fi cel care isi asuma amanarea acestei taxe" a declarat presedintele.

Ce se afla pe lista discutiilor intre Guvern si FMI

Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si perspectivele. De asemenea, vor fi discutate masurile de compensare a deficitului de venituri in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibil, astfel incat sa se asigure tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

In acelasi timp, pe lista masurilor propuse perntru dezbatere cu reprezentantii Fondului Monetar International s-ar putea afla reducerea TVA la alimente de baza, respectiv scaderea cu 5 puncte a contributiilor sociale si anularea impozitului pe profitul reinvestit scaderea de la 1 iulie, dar si propunerile venite din partea oamenilor de afaceri.

De asemenea, pe lista discutiilor ci FMI ar trebui sa se regaseasca si listarile Electrica, Oltenia (generator de energie termica si electrica) si Hidroelectrica, pentru care pana la finele lunii iunie trebuie sa se lanseze oferte publice initiale.

O alta tinta asumata de guvern, dupa esuarea din 2013, este privatizarea CFR Marfa pentru care Executivul a fixat ca tinta prima parte a anului 2015, peste un an si jumatate.

Misiunea FMI se va desfasura in comun cu echipele de experti ai UE si BM

Misiunea FMI, condusa de Andrea Schaechter, se va desfasura in comun cu echipele de experti ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat al Fondului Monetar International. Acestia se vor intalni, pe langa autoritati, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor oamenilor de afaceri, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile.

Concluziile vor fi prezentate la sfarsitul misiunii,care se va incheia pe 5 februarie, a subliniat Tolosa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania acord FMI, #vizita FMI Romania, #acord ue , #Acord FMI