Guvernul a modificat legislatia ASF la solicitarea FMI

Joi, 13 Iunie 2013, ora 17:10
1573 citiri
Guvernul a modificat legislatia ASF la solicitarea FMI

Modificarea legislatiei Autoritatii de Supraveghere Financiara si selectarea conducatorilor pe criterii profesionale reprezinta o cerinta a FMI, care a solicitat si definirea mai buna a conflictului de interese, ambele obligatii fiind trecute in scrisoarea de intentie transmisa la Washington.

"Ne vom asigura ca aranjamentele de ordin legislativ si institutional privind autoritatea integrata de reglementare a sectorului financiar non-bancar, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vor fi revizuite pentru a respecta cele mai bune practici internationale, mai ales in ceea ce priveste calificarile profesionale minime impuse membrilor Consiliului ASF si conflictul de interese", se arata in textul scrisorii obtinute de Mediafax.

Guvvernul a decis recent ca membrii Consiliului ASF vor fi renumiti de Parlament pana la 30 iunie, conform organigramei restranse, luand insa in calcul un prag mai mare al experientei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, aceasta vechime fiind ceruta de catre presedintele Traian Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat.

Membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au fost validati de catre Parlament la sfarsitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa restranga numarul acestora, iar Parlamentul sa se reuneasca din nou pentru a numi membrii Consiliului pana la data de 30 iunie 2013, cand se incheie actuala sesiune.

Ordonanta stabileste ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis insa in acelasi timp ca membrii Consiliului ASF trebuie selectati exclusiv pe baza unei experiente profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Prin ordonanta de saptamana trecuta nu se aduc clarificari suplimentare in ceea ce priveste conflictul de interese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare lege ASF, #Guvern lege ASF, #FMI lege ASF , #Acord FMI