ING Bank: Guvernul, in masura sa refuze reforme dure din partea FMI in 2013

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 16:30
1580 citiri
ING Bank: Guvernul, in masura sa refuze reforme dure din partea FMI in 2013

Evolutia pozitiva a pietelor financiare ar putea face Guvernul mai putin dispus sa respecte cerintele pentru reforme dure venite din partea FMI, situatie care ar putea complica negocierile pentru un nou acord stand-by, se arata intr-o analiza ING.

Scena politica foarte volatila, tensiunile dintre alianta USL (castigatoare in alegeri) si presedintele Traian Basescu (care va nominaliza in curand candidatul pentru postul de premier), precum si negocierile cu FMI pentru un nou acord stand-by reprezinta importante obstacole pe termen scurt pentru Romania, dar conditiile de lichiditate substantiala la nivel global par sa ajute investitorii sa priveasca peste aceste posibile piedici, se arata in analiza, preluata de Mediafax.

"Recentele evolutii vor atrage probabil atentia (investitorilor - n.r.), care ar putea alimenta dinamica pozitiva a leului si datoriei interne. Ministerul Finantelor a aratat ca prefera sa foloseasca aceasta cerere mai puternica pentru emisiuni mai mari de obligatiuni decat sa impinga rapid in jos costurile de imprumut. Consideram ca aceasta abordare, de a reduce treptat randamentele, ar trebui sa atraga mai mult capital", noteaza analistii grupului bancar.

Chiar daca situatia pe termen scurt a devenit buna pentru leu si datoria Romaniei, perspectivele monedei pentru anul urmator raman complicate, arata ING.

"Chiar daca iesirile de capital inregistrate pe piata locala in acest an (circa 1,5 miliarde de euro) revin in curand, suma ar fi circa jumatate din cat pare sa fi cheltuit Banca Nationala a Romaniei pentru a opri deprecierea leului", potrivit ING.

Leul a pierdut, chiar si in aceste conditii, circa 3% de la inceputul anului.

In privinta impactului pozitiv al evolutiei leului asupra altor probleme cheie, analistii bancii considera ca ar fi chiar si mai dificil pentru presedintele Basescu sa "zgaltaie barca politica ignorand cererea aliantei majoritare pentru renominalizarea ca premier a lui Ponta".

Leul s-a apreciat cu 1% joi, o variatie puternica pentru moneda locala, iar emisiunile de obligatiuni de joi ale Ministerului de Finante au inregistrat o crestere semnificativa a cererii, care a condus la intreruperea trendului de majorare a randamentelor, inregistrat incepand din mai.

#acord fmi romania, #acord FMI 2013, #analiza ing , #Acord FMI