ING: Negocierile pentru un nou acord cu FMI, "usor mai dificile"

Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:19
1885 citiri
ING: Negocierile pentru un nou acord cu FMI, "usor mai dificile"

Negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar International par usor mai dificile decat inainte de anuntul FMI potrivit caruia Romania a avut nevoie de trei derogari de la criteriile de performanta, chiar daca raportul final al institutiei financiare internationale este unul pozitiv, se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

"Acordul Stand-By cu titlu preventiv s-a incheiat cu succes dupa doi ani. Aceasta stire nu a influentat vizibil pietele, confirmand astfel ca nu a constituit o surpriza. Insa raportul final pozitiv al FMI este din pacate umbrit de faptul ca Romania a avut nevoie de trei derogari de la criteriile de performanta (pentru activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si arierate).

Acesta sugereaza faptul ca negocierile pentru un urmator nou acord par usor mai dificile decat inainte de acest anunt", se spune in raportul bancii.

Analistii ING precizeaza ca dupa un nou avans al leului de circa 1% ieri, moneda locala a recuperat aproape tot terenul pierdut de la inceputul acestei luni.

"Sesiunea de ieri a fost foarte asemanatoare cu cea precedenta, leul intarindu-se pe volume foarte mari, evolutie care inca o data nu a fost reflectata de lipsa de tendinta din pietele regionale, unde si tranzactiile au fost mai reduse decat de obicei. Noutatea sedintei de ieri vine insa din faptul ca leul a fost apreciat la un moment dat cu 1,6%, insa nu a pastrat decat jumatate din acest avans pana la finalul zilei. Date fiind volumele mari (care, conform indiciilor, sunt depasite doar de cele din octombrie 2008), credem ca miscarea a fost dictata de platile licentelor telecom si totodata, ca ajustarea avansului initial este rezultatul interventiilor bancii centrale", se arata in raport.

Potrivit analistilor ING, interventii valutare realizate cu scopul de a reduce volatilitatea par a se inscrie intr-un scenariu plauzibil, intrucat, la un moment dat, leul se apreciase cu circa 3% in ultimele doua sedinte.

"Daca temerile noastre legate de interventii sunt sustinute si de realitate, credem ca cea mai mare parte a impulsului dat de platile licentelor telecom s-a disipat deja. De aceea, dar si fiindca sentimentul din pietele europene este usor negativ, prognozam ca leul va pierde usor teren azi", mai spun analistii ING Bank Romania.

Acordul precedent s-a incheiat cu succes, dar riscurile persista

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa finalizarea, de catre boardul FMI, a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit FMI, boardul institutiei a aprobat trei derogari de la criteriile de performanta referitoare la activele externe ente ale BNR, deficitul bugetului consolidat si arierate pe baza actiunilor de corectie intreprinse de autoritati.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a aratat, in acest context, ca pentru Romania este necesar un nou acord cu FMI, in principal pentru finalizarea reformelor structurale, "dar si in contextul relativ recent in care costurile de finantare au crescut pentru toate tarile, nu doar pentru Romania".

#negocieri acord FMI, #acord nou FMI, #acord FMI guvern Ponta, #derogari performanta Romania FMI , #Acord FMI