Irlanda iese din planul de salvare UE-FMI la mijlocul lunii decembrie

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 10:16
1755 citiri
Irlanda iese din planul de salvare UE-FMI la mijlocul lunii decembrie
Foto: olearyanalytics.com

Irlanda este pe cale sa iasa din planul de salvare UE-FMI la mijlocul lunii decembrie, a anuntat sambata primul ministru Enda Kenny, adaugand ca mai raman inca multe de facut pentru ca tara sa-si recapete sanatatea economica de altadata.

"In seara asta pot confirma ca Irlanda este pe cale sa iasa din planul de salvare UE-FMI la 15 decembrie", a declarat el la conferinta nationala a partidului sau Fine Gael.

Guvernul irlandez a trebuit sa accepte acest plan de ajutor din partea FMI si Uniunii Europene in 2010 din cauza crizei. El urmeaza sa prezinte noul buget marti.

Dublinul a cerut ajutor dupa bula imobiliara si prabusirea bancilor sale, obtinand un plan de salvare global de 85 de miliarde de euro, insotit de conditii stricte.

Dar economia Irlandei s-a ameliorat recent. In al doilea trimestru ea a iesit din recesiune cu o crestere de 0,4%, ca urmare a progreselor industriei de constructii si a exporturilor.

"Aceasta nu inseamna ca problemele noastre financiare sunt in spatele nostru. Exista inca momente dificile in fata noastra", a adaugat Kenny .

"Dar cel putin epoca salvarii s-a terminat. Urgenta economica s-a incheiat", a spus el, recunoscand ca bugetul ce vine va fi "riguros", cu 2,5 miliarde de euro reprezentand in acelasi timp impozite suplimentare si reduceri de cheltuieli.

Dar datorita acestor masuri, a mai explicat el, deficitul nu va atinge decat 4,8% din PIB anul viitor. Guvernul va publica un nou plan economic pe termen mediu spre sfarsitul anului in curs, a mai precizat primul ministru.

#Irlanda FMI UE, #economia Irlandei, #situatie economica Irlanda , #Acord FMI