Jeffrey Franks, FMI: Ce ii asteapta pe romani in 2012

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 13:07
2020 citiri
Jeffrey Franks, FMI: Ce ii asteapta pe romani in 2012

Seful misunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, se teme de o dubla recesiune la nivel european si global, care ar putea afecta puternic Romania si considera ca economia interna este cea care va inlocui exporturile in pozitia de catalizator al cresterii economice pentru anul 2012.

Mai departe, Romania ar trebui sa isi regandeasca prioritatile investitionale in interesul poporului roman, a declarat, duminica, oficialul FMI.

Cel mai pesimist scenariu, in viziunea lui Jeffrey Franks ar fi o dubla recesiune la Europa si la nivel global, ceea ce ar trage in jos Romania. Seful FMI a refuzat sa vorbeasca despre cifre concrete, in ceea ce priveste cea mai pesimista perspectiva pentru anul viitor.

"Cel mai bine este sa vedem ce este de facut intr-o situatie-limita si sa ne asiguram ca avem suficiente fonduri pentru a face fata", spune Jeffrey Franks intr-un interviu acordat Pro Tv.

Autoritatile nu planuiesc o reducere de salarii

Guvernul si FMI nu au discutat despre o eventuala reducere a salariilor pentru 2012. "Strategia noastra este de a pastra salariile fixe, Vom vedea daca situatia economica ne va permite sa avem o crestere in a doua parte a anului", explica Franks, subliniind ca nu exista reduceri de salarii in planurile guvernamentale.

Cresterile ar putea fi modeste, in linie cu inflatia, si depind de evolutia bugetului. "Nu e loc, insa, de o crestere mare", spune Franks, care adauga ca nu s-a discutat despre o anumita data la care s-ar implementa aceste cresteri.

Intrebat daca eventualele cresteri de salarii ar putea avea legatura cu alegerile de anul viitor, Franks a spus ca nu a discutat cu autoritatile romane asa ceva, insa le-a cerut sa respecte legea responsabilitatii fiscale si obligatia de a depolitiza aceasta decizie.

Franks ii invita pe romani sa priveasca obiectiv pierderea de aproximativ 630.000 de locuri de munca in cei trei ani de acord cu FMI.

"Nu FMI a cauzat criza", care a generat pierderea de joburi. "Singura modalitate de recupera aceste pierduri ar fi sa avem o crestere sustenabila", trebuie sa supraveghem inflatia, deficitul fiscal si sa stabilizam macroeconomia, spune Franks.

In plus, oficialul FMI sustine ca Romania trebuie sa treaca la crestere si, in consecinta, trebuie sa absorbim fonduri europene.

Ce se intampla cu companiile de stat?

In ceea ce priveste companiile de stat, ele apartin un ultima instanta poporului roman, spune oficialul FMI, iar Guvenul este direct responsabil de buna lor functionare.

"Cei care le conduc trebuie sa se gandeasca in primul rand la interesele populatiei", spune Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa restructureze o serie de companii si sa cedeze pachete de actiuni, in unele cazuri statul urmand sa piarda controlul.

Conform intelegerilor cu institutia financiara internationala, un numar de 15 mari companii de stat vor avea management privat.

Franks a adaugat ca Guvernul trebuie sa se asigure ca persoanele care conduc companiile de stat se gandeasca in primul rand la interesele poporului roman, nu la interesul propriu, al clientilor companiei, sau al angajatilor companiei.

Intrebat despre soarta pe care ar trebui sa o aiba persoanele care sunt responsabile pentru administrarea nesatisfacatoare a acestor companii, Franks a oferit un raspuns evaziv.

"Contractele trebuie sa impuna niste performante. Faci lucrurile astea, primesti bonus, nu le faci, esti concediat. Este o metoda foarte buna. Oamenii trebuie sa dea socoteala pentru evolutia entitatilor de care raspund ei", a explicat Franks.

El a aratat ca in timpul misiunii FMI incheiata la inceputul acestei saptamani a fost stabilita o schita a un clandarului pentru privatizarea unor companii, dar si pentru aducerea de manageri privati la unele companii.

Intrebat cati bani ar putea obtine statul din privatizari, oficialul FMI a spus ca nu a fost stabilita cu autoritatile o suma exacta, insa este increzator ca pot fi obtinute sute de milioane de euro anul viitor.

Cresterea economica vine din economia interna

Mai departe, in cadrul emisiunii, seful FMI a fost intrebat de unde va veni cresterea economica in 2012. Franks sustine ca exporturile, care au fost catalizator al cresterii economice, nu mai sunt element de baza in acest moment.

"Acum ne bazam pe economia interna, imbunatatirea investitiilor si a consumului", spune Franks.

El spera ca va creste atractivitatea Romaniei pentu investitori, insa subliniaza ca e curcial sa folosim cele 20 de milioane de euro accesibili prin fondurile europene.

Romania trebuie sa isi gandeasca prioritatile

Pus in fata scenariului veritabil in care politicienii romani se inghesuie sa aloce bani din buget pentru biserici, pentru sali de sport si alte investitii, Franks sustine ca Romania ar trebui sa isi organizeze singura prioritatile, fara interventia FMI.

"Unul din lucrurile pe care le-am cerut guvernului in ultimele trei luni este sa se creeze un registru de investitii si sa se puna la punct prioritatile, astfel incat sa se foloseasca banii acolo unde este strict nevoie", spune Franks.

Potrivit oficialului, Romania ar trebui sa evite schimbarile care nu sunt in interesul tarii si sa isi stablieasca drept prioritate zero fondurile europene.

El si motiveaza aceasta nevoie: "Daca vrei sa faci ceva cu bugetul tau de investitii trebuie sa platesti de 20 de ori mai mult decat cu fonduri europene", explica el.

Ratele dombanzilor au putea continua sa scada

Seful misiunii FMI in Romania se asteapta ca ratele dobanzilor sa continue sa scada, in prezent acestea fiind inca relativ mari.

"Ratele dobanzilor au scazut in ultimii doi ani si jumatate. Sunt mai mici ca inainte, deci exista o imbunatatire, dar rata dobanzii depinde de cativa parametri. (...) In timp, ma astept ca ratele dobanzilor sa continue sa scada, este adevarat ca sunt inca relativ mari comparativ cu alte perioade", a precizat Franks.

Un factor important care afecteaza rata dobanzii se refera la politica BNR, iar un altul este legat de prima de risc.

"Dupa cum s-a vazut, BNR a scazut rata dobanzii de referinta. Este o reduce mica, dar un semnal ca inflatia este sub control, ca incep sa fie mai siguri. Iar daca inflatia este sub control, trebuie sa ne asteptam si la alte reduceri. (...) In ultimii doi ani, Romania a fost perceputa ca fiind mai putin riscanta, dar, ca urmare a incertitudinii din Europa, a crescut prima de risc pentru toate tarile europene, astfel ca a crescut si costul banilor", a completat Franks.

Consiliul de Administratie al BNR a decis recent reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.

#Jeffrey Franks estimari 2012, #Jeffrey Franks rata dobanzi, #Jeffrey Franks companii stat, #Jeffrey Franks buget , #Acord FMI