Lucian Croitoru: "Romania are nevoie de un nou program cu FMI"

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 14:17
1624 citiri
Lucian Croitoru: "Romania are nevoie de un nou program cu FMI"

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, considera ca Romania are nevoie, in acest moment, de un nou acord cu Fondul Monetar International.

"Dupa parerea mea, da, Romania are nevoie", a spus Croitoru, intrebat despre necesitatea unui nou acord cu FMI.

"In Romania, programul cu FMI a functionat. Romania are nevoie de un nou program cu FMI, dar aceasta nu inseamna noi bani de la Fond", a aratat Lucian Croitoru, intr-un seminar financiar-bancar, la Mamaia.

Scrisoarea de intentie a Romaniei urmeaza sa intre in discutia board-ului Fondului Monetar International pe 25 iunie, iar in iulie vor avea loc discutii pentru a fi stabilita data vizitei in Romania pentru o noua intelegere, potrivit unei declaratii facuta pe 6 iunie de ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.

"Dupa ce scrisoarea va intra in boardul FMI, in data de 25 iunie, ii vom contacta in iulie pentru a avea discutii si a stabili data vizitei in Romania pentru o noua intelegere", arata Chitoiu, care a spus ca este optimist si increzator ca actualul acord se va incheia cu bine.

Comisia Europeana a recomandat Romaniei sa duca la bun sfarsit programul de asistenta financiara FMI-UE, care a asigurat continuarea procesului de consolidare fiscala, precum si ameliorarea gestiunii si controlului finantelor publice.

Romania a semnat, in 2009, un imprumut stand-by de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.

Din acest aranjament cu FMI, Romania a tras sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.

#acord fmi romania, #FMI acord FMI 2013, #acord fmi , #Acord FMI