Cosea: Acest acord cu FMI e mai periculos ca oricand pentru Romania

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:52
2472 citiri
Cosea: Acest acord cu FMI e mai periculos ca oricand pentru Romania
Negocierile cu FMI s-au rasfrant mai mereu asupra populatiei

Guvernul si-a asumat in fata FMI o serie de masuri precum cresterea salariului minim pana la 900 de lei, privatizarea CFR Marfa in 2015 si accize mai mari pe carburanti. Analistii contactati de Business24 cred ca taxa pe stalpi este o dovada de disperare, iar cel care va "plati" politele acestor negocieri este tot cetateanul de rand.

"Cred ca de data aceasta acordul cu FMI are un grad de periculozitate pentru Romania mai mare ca oricand, pentru ca se confirma lucrul de care imi era teama: FMI nu are capacitatea sa inteleaga situatia reala in care se afla Romania si nici sa conceapa impreuna cu Guvernul un concept de dezoltare asa cum se intampla in alte tari din jurul nostru care au renuntat la politica de fiscalitate excesiva si au inceput sa aibe elemente, mai putin sau mai mult evidente, de dezvoltare economica", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist financiar si profesorul in Economie.

Practic, sustine Cosea, ideea de baza a acestui acord aprobata de Guvernul Romaniei si sustinuta fara prea mare credibilitate stiintifica de Andrea Schaechter este aceea ca singura cale pe care Romania o are de a supravietui si de a avea un buget in limite acceptabile este cresterea impozitelor si taxelor asupra sectorului economic si asuprea populatiei.

"Este destul de periculos pentru ca Romania nu este o tara aflata intr-un stadiu de consolidare economica, ci intr-un stadiu de dezvoltare, aproape de subdezvolare, economica. Deci Romania are nevoie de o cu totul alta politica", a adaugat Cosea.

La randul sau, si analistul Aurelian Dochia crede ca masurile adoptate de Guvern in urma negocierilor cu FMI se vor "rasfrange" tot asupra mediului de afaceri si vor fi platite de cetateni.

"Salariul minim are doua efecte negative: principalul efect va fi acela ca unele mici intreprinderi nu vor putea sa plateasca acest salariu minim, fiind deja la limita supravietuirii si atunci vor recurge la trecerea in ilegalitate si folosirea unor metode de a platii oamenii fara sa treaca prin stat. In urma acestui efect poate sa creasca si somajul", a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia.

Care sunt taxele pe care le va plati tot cetateanul de rand

Potrivit analistului financiar, cel care are de suferit, si de aceasta data, de pe urma negocierilor purtate in spatele usilor inchise de FMI si Guvernul Romaniei este tot cetateanul de rand, intrucat:

- Pretul carburantului se va evidentia pana la urma si in pretul unei legaturii de patrunjel din piata, pentru ca transportul sta la baza oricarui produs sau serviciu astazi;

- impozitele si taxele care vor fi puse pe instalatiile industriei reale: adica toti stalpii si cablurile si tot ceea ce are sistemul energetic ca instalatie industriala, va revenii in factura noastra;

- noua metoda care sta la baza calcularii accizelor, cea a inflatiei, care este evident in favoarea bugetului si nu a cetateanului.

"Toate celelate promisiuni" pozitive" cum ar fi reducerea CAS-ului si cresterea salariilor pentru doua categorii bugetare sunt deocamdata ipoteze de lucru, pentru ca nu exista baza de la care sa plecam. Lucrul cel mai inspaimantator este ca suntem deja foarte bine ancorati intr-o politica de stagnare. Politica de stagnare este periculoasa din doua motive: in primul rand pentru ca se mareste decalajul dintre noi si celelate tari europene, iar in al doilea rand, pentru ca distrugem incet incet singura posibilitate de a deveni o economie real eficienta si anume, trend pozitiv al consumului", a completat Mircea Cosea.

Taxa pe stalpi: o dovada de disperare

Analistul financiar Aurelian Dochia califica taxa pe stalpi "inventata" de Guvern ca pe o dovada de disperare, care insa nu ar aduce foarte multi bani la bugetul de stat.

"Taxa pe stalpi: este un lucru care nu aduce foarte multi bani la buget si este un fel de proba de disperare de a gasi o solutie care sa adca ceva venituri la buget fara sa superi pe nimeni. Sunt putine companii afectate de aceasta masura", a completat Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord fmi romania, #impozite Guvern, #accize Guvern, #taxe Guvern FMI , #Acord FMI