Misiunea FMI ajunge in Romania. Vor fi acceptate cresterile salariale sau scaderea CAS?

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:01
2092 citiri
Misiunea FMI ajunge in Romania. Vor fi acceptate cresterile salariale sau scaderea CAS?

Misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks ajunge marti in Romania, pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, care se va termina in data de 9 mai. Temele fierbinti ale intalnirii sunt cresterea salariilor bugetarilor, scaderea CAS, liberalizarea pietei energiei si privatizarile.

Vizita FMI are loc intr-un context in care tot mai multe voci se ridica impotriva continuarii acordului cu Fondul Monetar. Intalnirile vor stabili si bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care este prima evaluare a Fondului din mandatul guvernului Ungureanu si ultima condusa de Jeffrey Franks. De asemenea, tot acum are loc si prima vizita oficiala a olandezului Erik De Vrijer, in calitate de viitor sef al FMI in Romania.

Principalele teme de discutie

Cel mai fervent subiect aflat pe agenda guvernului pentru discutiile cu FMI este recuperarea diminuarii salariale anuntata de guvernul Ungureanu, in conditiile in care Jeffrey Franks nu a incurajat pana acum aceasta idee.

"Daca exista spatiu fiscal, guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.

In scrisoarea de intentie convenita cu guvernul, in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, se subliniaza ca politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate.

In acest context, desi scaderea CAS reprezinta o masura pe care mediul de afaceri o asteapta de mult timp, ea pare tot mai putin probabila, avand in vedere planurile de cresteri salariale pe care si le propune guvernul.

"Sper sa se ajunga la o intelegere in ceea ce priveste marirea salariilor si scaderea CAS, masuri care cred ca trebuie neaparat implementate. Insa acest lucru trebuie sa se faca in functie de executia bugetara", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu.

Pentru preturile la gaze, guvernul trebuie sa prezinte Fondului Monetar un proiect care va prevedea un plan de eliminare treptata a tarifelor reglementate, precum si masuri pentru protejarea categoriilor sociale vulnerabile.

In plus, guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu.

In ceea ce priveste privatizarile, CFR trebuie sa continue procesul de licitatii pentru trecerea in management privat a inca 1.600 kilometri de linie, de la 2.400 km in prezent. Segmentele de linie pentru care licitatiile nu se vor incheia cu succes vor trebui inchise, astfel incat CFR sa administreze la sfarsitul lunii aprilie maxim 15.500 kilometri de cale ferata.

CFR Marfa mai trebuie sa numeasca, pana la sfarsitul acestei luni, un consultant pentru privatizarea unei participatii majoritare la companie, obiectiv amanat de la termenul initial de la mijlocul lunii februarie.

La Posta Romana, FMI a cerut reducerea personalului cu cel putin 600 de angajati pana la sfarsitul lunii martie si reducerea numarului de oficii postale de la 5.835 la sfarsitul anului trecut, la sub 5.700 pana la finele lunii aprilie.

Jeffrey Franks vs. Erik De Vrijer

Erik De Vrijer este in prezent director adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul FMI si va prelua stafeta din vara acestui an, dupa ce mandatul de trei ani al lui Jeffrey Franks expira.

Inlocuirea lui Jeffrey Franks de la conducerea misiunii FMI in Romania este privita cu prudenta de analistii romani, mai ales ca inlocuitorul sau este un olandez, iar relatiile Romaniei cu Olanda s-au degradat in urma neintelegerilor privind aderarea la spatiul Schengen.

"Deocamdata, Olanda este una din tarile care ne controleaza mai aspru ca altii, nu stiu daca acest domn care vine va fi un exponent al tarii sau al Fondului. Sper sa fie al Fondului si sper sa aiba ceva din gandirea doamnei Lagarde. In general, exageram calitatile acestor reprezentanti, care nu sunt decat niste functionari. Ei aplica o schema fixa, sunt extrem de prudenti", a declarat analistul economic, Mircea Cosea.

Asadar, intalnirea de la sfarsitul lunii aprilie ar putea stabili bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care Erik De Vrijer ar dori renegocierea planurilor de privatizare a companiilor de stat, potrivit unor surse.

Mandatul lui Jeffrey Franks s-a remarcat printr-o oarecare flexibilitate in negocierile cu guvernul, avand in vedere ca au fost permise o serie de derogari pentru neindeplinirea tintelor impuse. In plus, FMI a lasat la latitudinea autoritatilor romane deciziile de majorare a TVA la 24%, in paralel cu scaderea salariilor din 2010.

Cat a castigat Romania de pe urma acordului

Cu toate acestea, Fondul Monetar si-a atras nenumarate critici din partea liderilor de opinie romani, in cei trei ani de colaborare, iar nemultumirile par sa fi ajuns intr-un punct critic in prezent.

Analistul economic Mircea Cosea considera ca acordul cu FMI nu a condus la rezultatele scontate, de vreme ce am intrat din nou in recesiune.

"Eu as da 30 de puncte ca efect bun si 70 de puncte ca efect negativ. Aceasta incredere pe care o capatam prin aranjamentele cu FMI dau impresia unei stabilitati economice prin existenta unui garant. Doar ca stabilitatea pe care o impune unei tari acest garant duce pana la urma la reducerea economiei, la inchistarea mediului economic. Daca as avea puterea necesara, as intrerupe legaturile cu FMI si le-as extinde pe cele cu UE. Cred ca vom putea face acest pas in 2013-2015, cand, prin stergerea progresiva a efectelor, vom sterge aceste relatii cu FMI", estimeaza analistul economic.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,6 miliarde de euro. In urma celei de-a patra evaluari a acordului, FMI a pus la dispozitia Romaniei o noua transa de imprumut, in valoare de 505 milioane euro.

#misiune FMI Romania, #misiune FMi aprilie, #Erik De Vrijer, #FMI Ungureanu , #Acord FMI