Misiunea FMI in Romania, precedata de discutii tehnice

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:53
1664 citiri
Misiunea FMI in Romania, precedata de discutii tehnice

Expertii Fondului Monetar International vor avea marti o serie de discutii tehnice cu autoritatile din Romania, misiunea FMI urmand sa inceapa, oficial, miercuri.

Misiunea FMI se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania, potrivit unui anunt facut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Misiunea condusa de Jeffrey Franks are ca scop a patra evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania. Alaturi de echipa FMI se vor afla si echipele de negociatori ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Delegatia FMI, CE si BM se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

Concluziile misiunii vor fi transmise dupa incheierea vizitei, a precizat Tonny Lybek

Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

La incheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului 2011, o contributie de 781,2 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) din partea Romaniei la majorarea capitalului social al FMI. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca majorarea contributiei Romaniei nu are legatura cu recenta decizie a Consiliului European, prin care statele UE sunt invitate sa contribuie cu 200 de miliarde de euro la recapitalizarea FMI, in cadrul masurilor pentru salvarea zonei euro.

Suma oferita de FMI prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata BNR

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declansat de o criza in regiune, concretizat printr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile.

Toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale.

#fmi romania, #misiune FMI Romania, #acord fmi romania, #imprumut fmi romania , #Acord FMI