Numirea lui Florin Georgescu la Finante, o mutare BNR?

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 15:21
1645 citiri
Numirea lui Florin Georgescu la Finante, o mutare BNR?
Sursa foto: Business Magazin

Presedintele Capital Partners, Doru Lionachescu, a declarat ca numirea prim-viceguvenatorului BNR, Florin Georgescu, ca ministru al Finantelor a fost o mutare "excelenta" a bancii centrale, in sensul ca "si-a trimis un gardian ca noul Guvern sa nu cheltuiasca mult, sa depaseasca deficitele".

In ceea ce priveste decizia BNR de miercuri, de a mentine dobanda de politica monetara, Lionachescu crede ca banca centrala a ales sa fie precauta.

"Semnalul de astazi al bancii centrale este ca simpla pozitionare a lui Florin Georgescu la Ministerul de Finante nu i se pare suficienta pentru a se asigura ca nu vor exista derapaje. Si, atunci, banca centrala prefera sa fie precauta", a mai spus Lionachescu.

Deciziile BNR, influentate de FMI

Acesta a mentionat ca Fondul Monetar International (FMI) "a dat de inteles in ultima vreme ca nu agreeaza prea mult reducerea dobanzii cheie in Romania".

"Cred ca, in conditiile in care avem o delegatie a FMI la Bucuresti care, deocamdata, nu are cu cine discuta pe partea Executivului, sunt convins ca banca centrala, din precautie, nu a mai vrut sa introduca o problema suplimentara de dezbatere si a stopat pentru moment relaxarea", a mentionat Lionachescu.

"Avand in vedere aceasta noua realitate politica, decizia de astazi a BNR confirma o decuplare si mai accentuata a politicii monetare de economia reala, in sensul ca avem de-a face cu o situatie in economia reala care practic se sufoca in absenta relansarii creditului, dar considerentele politice par sa fie mai importante pentru banca centrala", a mai spus presedintele Capital Partners.

Potrivit acestuia, marjele de reducere a costului creditarii ca urmare a reducerii dobanzii cheie in sedintele anterioare sunt nesemnificative, iar transmiterea in economia reala nu se produce.

"Este evident ca economia are si va avea nevoie in continuare de stimulente puternice, dar pentru ca suntem intr-o realitate politica de mare volatilitate, banca centrala a ales sa fie precauta", a mai spus Lionachescu.

Consiliul de Administratie (CA) al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.