Oltean (PDL): FMI doar a luat act de propunerile Guvernului de marire a pensiilor si salariilor

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 22:23
1447 citiri
Oltean (PDL): FMI doar a luat act de propunerile Guvernului de marire a pensiilor si salariilor

Secretarul general al PDL Ioan Oltean a afirmat ca, in cadrul discutiilor de miercuri ale liderilor coalitiei cu delegatia FMI, reprezentantii Fondului doar au luat act de varianta ca, de la mijlocul lui 2012, sa se mareasca salariile si pensiile, urmand sa se discute solutii in acest sens.

Liderul PDL a tinut sa faca aceste precizari, mentionand ca a vazut informatii potrivit carora, la intalnirea cu liderii coalitiei, FMI s-ar fi aratat de acord cu marirea salariilor bugetarilor si pensiilor in anumite conditii, de la mijlocul anului viitor.

"As preciza ca aceasta afirmatie nu corespunde realitatii, nicio clipa nu s-a purtat discutia in termenii acestia. Liderii opozitiei (coalitiei - n.r.) au ridicat aceasta problema si au supus atentiei trei probleme fundamentale, care sunt oarecum restante pentru noi: revenirea la salarii, majorarea pensiilor si Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Reprezentantii FMI au spus-o foarte clar ca nu au nimic in ce priveste PNDI, cu conditia sa fie prins in buget in mod transparent. In ce priveste revenirea la salariile restante si majorarea pensiilor, au luat act de punctul de vedere al liderilor coalitiei si impreuna cu Guvernul Boc vor gasi solutii in privinta aceasta", a povestit Oltean.

El a subliniat ca nu s-a stabilit "nici ca se respinge, nici ca se admite, ci doar ca au luat act de aceste discutii si impreuna cu Guvernul Boc vor trebui sa gaseasca solutii pentru ca ele sa-si gaseasca rezolvarea".

Ioan Oltean a mentionat ca marirea salariilor si pensiilor a fost ridicata de liderii UDMR, avand in vedere ca Guvernul are obligatia de a recupera salariile taiate si de a pune in aplicare Legea pensiilor.

Pe de alta parte, secretarul general al PDL si-a exprimat convingerea ca, daca se va dovedi ca nu sunt resurse pentru acoperirea maririi salariilor si pensiilor, UDMR va sustine totusi bugetul de stat pentru 2012.

In privinta acestui buget, Oltean a precizat ca, intr-un calendar optimist, proiectul ar urma sa fie transmis Parlamentului pana la sfarsitul lunii noiembrie, astfel ca pana la finalul anului sa fie adoptat.

FMI ar putea fi de acord cu anumite cresteri ale veniturilor pensionarilor si bugetarilor doar daca la nivel international situatia economica nu se va deprecia.

"FMI a aratat ca este posibil si corect sa se procedeze la mariri de salarii bugetare si pensii de la jumatatea anului, in functie insa si de evolutiile economice internationale", a declarat un reprezentant al coalitiei de guvernamant ce a participat la intalnirea de miercuri seara dintre liderii coalitiei si delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Pe de alta parte, perspectivele la nivel european sunt ingrijoratoare, in contextul in care guvernul grec vrea sa organizeze referendum pe marginea programului de austeritate, iar economia italiana este in dificultate.

"In trimestrul patru al acestui an se va inregistra o scadere accelerata a unor economii europene importante si, respectiv, a exporturilor romanesti, ceea ce va influenta indicele cresterii anuale a Romaniei", au declarat aceleasi surse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#discutii fmi, #Ioan Oltean PDL discutii FMI, #Ioan Oltean FMI marire pensii salarii , #Acord FMI