Ponta: Georgescu a negociat cu FMI o extensie de 0,35% din PIB pentru deficit

Luni, 07 Mai 2012, ora 10:15
1326 citiri
Ponta: Georgescu a negociat cu FMI o extensie de 0,35% din PIB pentru deficit
Sursa foto: Ghimpele

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discutiilor din Parlament cu delegatia FMI, BM si CE, ca Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, "o extensie de 0,35% din PIB".

"S-a negociat de catre domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficienta pentru a acoperi proiectele absolut esentiale", a explicat premierul desemnat.

Intrebat despre noua tinta, de 2,25%, Ponta a replicat ca este mult sub 3%. "Oricum mult sub 3%, acea limita de 3% de pe ESA nu va fi in niciun ca si in nicio varianta depasita", a asigurat Ponta.

Presedintele Basescu a explicat ca marirea salariilor bugetarilor va fi posibila prin majorarea deficitului bugetar la mijlocul anului de la 1,9% la 2,14%.

Basescu a explicat ca in rezerva Ministerului de Finante se afla cinci miliarde de euro, care sunt exclusiv pentru plata la timp a creditelor si nu pot fi folosite pentru marirea salariilor.

Basescu a spus insa ca in urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul asa cum se executa bugetul acum, este mai mic - 1,84, deci nu se poate merge pe un deficit de 2.2%, asa cum se anticipa, ci pe mai putin.

"In baza intelegerilor din ianuarie-februarie, la mijlocul anului, Guvernul va putea sa creasca deficitul pentru corectarea bugetului de stat de la 1,9, in conditiile in care in mod real este 1,84, la 2,14 undeva. Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a anuntat presedintele.

"Din acest motiv spun ca este doar o decizie politica si eu sustin fara rezerve avand in vedere efectele pe fondul de pensii, pe fondul de sanatate si pe cresterea consumului, care iar aduce prin TVA o parte din bani inapoi. Eu sustin ca aceasta este solutia pentru Romania in acest moment, cand Europa se autodeclara ca fiind deja in recesiune din nou - o usoara stimulare a consumului", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri FMI Romania, #Victor Ponta negocieri FMI, #FMI Florin Georgescu PIB, #Traian Basescu marire salarii , #Acord FMI