Raiffeisen: Negocierile guvernului cu FMI din 2013 vor fi mai dure

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 17:55
1595 citiri
Raiffeisen: Negocierile guvernului cu FMI din 2013 vor fi mai dure

Negocierile guvernului cu FMI de la inceputul anului viitor vor fi mai dure decat rundele precedente, in conditiile in care cadrul fiscal general anuntat pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetara, potrivit unei analize Raiffeisen.

In acest context, analistii bancii considera ca pe termen scurt se vor mentine presiunile asupra preturilor obligatiunilor romanesti si a leului.

"Avand in vedere incertitudinile legate de politicile economice si perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuam sa avem asteptari precaute legate de preturile obligatiunilor si cotatia leului, pe termen scurt", potrivit analistilor.

Dupa incheierea alegerilor, formarea noului guvern, in contextul tensiunilor dintre presedintele Basescu si USL, si adoptarea legii bugetului pentru 2013 sunt prioritare.

"Inainte de aprobarea bugetului, autoritatile din Romania trebuie sa negocieze principalele politici economice cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acordului preventiv actual si in perspectiva prelungirii acestuia in 2013", se arata in analiza.

Analistii au notat totodata faptul ca in ultimele sapte luni USL a dovedit ca vrea sa continue procesul de consolidare, cu toate ca unele reforme structurale au fost amanate.

USL a castigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor partiale publicate de Biroul Electoral Central dupa numararea voturilor de la 96% din sectiile de votare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in luna noiembrie, la inceputul unei intrevederi cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

Premierul Victor Ponta a afirmat la scurt timp ca un nou acord de precautie cu FMI ar actiona drept plasa de siguranta impotriva "turbulentelor serioase" de pe pietele financiare.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a spus la randul sau ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile unei noi intelegeri,

care va fi aprobata cel mai probabil in luna februarie.

Acordul preventiv aflat in derulare ar trebui sa se incheie in luna aprilie.

#curs leu euro, #pret obligatiuni Romania, #negocieri fmi, #prognoze Raiffeisen, #politici economice Romania, #acord FMI 2013 , #Acord FMI