Reactie: FMI nu va finanta Italia

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 09:56
1313 citiri
Reactie: FMI nu va finanta Italia

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni in mod oficial ca nu au existat discutii cu autoritatile italiene cu privire la un plan de sprijin.

"Nu exista discutii cu autoritatile italiene pentru un program de finantare de la FMI", a declarat un purtator de cuvant de la FMI ca reactie la speculatiile aparute in presa italiana.

Zvonurile privind un program de ajutor pentru Italia pornesc de la un articol publicat in cotidianul italian La Stampa. In articol se mentiona un program de ajutor pentru Italia de 400 -600 miliarde de euro, in ideea de a oferi tarii un ragaz de 12-18 luni pentru a pune la punct reduceri bugetare si reforme economice destinare consolidarii cresterii.

La Stampa sustine ca FMI ar solicita dobanzi de 4%-6% pentru acest imprumut, mult mai mici decat dobanzile la care se imprumuta in prezent Italia de pe pietele financiare.

In mod teoretic, FMI poate pune la dispozitia Italiei 45,5 miliarde de euro pentru o perioada de sase luni, fara a trece prin procedura mai lunga si mai complicata utilizata in cazul ajutoarelor acordate altor trei state membre ale zonei euro: Grecia, Irlanda si Portugalia. Cu toate acestea, in luna septembrie a acestui an, FMI estima ca necesitatile brute de finantare ale statului italian se situeaza la 380 miliarde de euro.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a lansat un nou dispozitiv de creditare pentru a contracara extinderea crizei economice si financiare. "Linia de precautie si lichiditate" (PLL) ar urma sa fie utilizata intr-o gama variata de circumstante, inclusiv ca o "asigurare impotriva socurilor viitoare si ca o fereastra de lichiditate pe termen scurt".

#ajutor Italia, #FMI bani Italia, #bani suplimentari Italia FMI , #Acord FMI