Reducerea TVA, o hotarare istorica pentru turismul romanesc

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:09
2734 citiri
Reducerea TVA, o hotarare istorica pentru turismul romanesc
Foto: economica.net

Informatia ca autoritatile de la Bucuresti au convins delegatia FMI si a Comisiei Europene ca trebuie redusa cota TVA pentru pachetele turistice nu a ramas fara ecou pentru institutiile din domeniu.

Lucia Nora Morariu, Presedinte al ANAT si EXIMTUR, transmite intr-un comunicat de presa ca aceasta reducere a TVA este o "hotarare istorica pentru turismul romanesc".

"Din cate stim noi, si din cererile formulate in mod repetat de patronatele din turism, in mod deosebit de ANAT si FPTR, cota de 9% TVA se doreste a fi aplicata la toate pachetele de servicii care includ cazare si diverse variante de masa, alaturi de cazare, vandute turistilor sub forma de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, asa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta.

O asemenea hotarare este una istorica pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete.

Apreciem contributia esentiala a initiatorului acestei masuri, care presupunem ca este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar si capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finantelor Publice in relatia cu organismele financiare internationale care trebuiau sa accepte un astfel de tratament fiscal.

Patronatele din turism au convingerea ca fara implicarea directa a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe si indirecte in asigurarea sustenabilitatii industriei turistice romanesti.

Ne exprimam speranta si increderea ca dupa acest mare succes, pana la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi in masura sa marcheze si un al doilea succes foarte important pentru turismul romanesc, respectiv sa puna in aplicare Legea voucherelor de vacanta incepand cu data de 1 ianuarie 2015".

Aprecierile vin si de la ministere

Aceasta masura va avea un impact pozitiv pentru toata industria turistica, a declarat, marti, pentru AGERPRES, si Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

"Este o masura salutara ceruta de mai mult timp, a fost una dintre prioritatile mandatului meu si iata se realizeaza. Scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism la 9% are un impact foarte bun pentru tot ce inseamna dezvoltarea turismului pentru ca aproape 500.000 de romani au preferat, in 2014, sa plece din tara in concediu pentru a beneficia de astfel de servicii. In Romania, foarte putini hotelieri ofereau aceste servicii de tip all-inclusive, circa 40 pe litoralul romanesc. Inca din primul an de aplicare al TVA de 9% pentru servicii all-inclusive ne propunem ca din cei 500.000 de turisti romani care plecau din tara pentru astfel de servicii, sa avem circa 200.000 de romani care sa aleaga litoralul nostru', a declarat Florin Jianu.

FPTR sustine si promoveaza reducerea privind taxa pe valoare adaugata de 9% la pachetele turistice

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) sustine aceasta masura fiscala de mai bine de 15 ani, facand multiple demersuri pentru implementarea acesteia. FPTR saluta decizia luata de Guvern si apreciaza ca intr-un final demersurile FPTR, de reducere a TVA in turism, au primit raspuns favorabil.

"Prin raspunsul sau favorabil la demersurile FPTR, Guvernul a demonstrat ca turismul face un pas spre normalitatea europeana, iar Guvernul devine cu adevarat partner de dialog al patronilor din turism. In acelasi timp, prin masura luata prin OUG, Guvernul da sansa turismului romanesc sa devina competitiv pe plan international.

FPTR este convins ca prin acest pas, Guvernul se angajeaza pe drumul prioritizarii turismului drept axa prioritar-strategica a economiei nationale si ca va raspunde in acelasi fel celorlalte solicitari ale FPTR, in special prin promovarea cat mai rapida a normelor de aplicare privind legea voucherelor de vacanta", arata FPTR intr-un comunicat de presa.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Reducerea TVA la pachetele turistice, #ANAT RVA all inclusive, #TVA all inclusive , #Acord FMI