Romania a majorat darile catre FMI

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 07:50
1445 citiri
Romania a majorat darile catre FMI
FMI

Guvernul a decis, marti, majorarea cotei de participare a Romaniei la capitalul social al FMI, aplicand astfel o decizie a Consiliului guvernatorilor de anul trecut, decizie fara legatura cu discutiile la nivelul UE privind capitalizarea Fondului, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

"In 2010, Consiliul guvernatorilor FMI a aprobat Rezolutia ce prevede majorarea cotelor tarilor membre la capitalul social. Nu este vorba de Pactul Fiscal, de contributia la acel fond care se constituie la nivelul Fondului Monetar pentru a ajuta tarile in dificultate, este vorba de a participa la majorarea capitalului social, o decizie din 2010 a tuturor actionarilor", a spus Ialomitianu, conform Mediafax.

Cota de participare a Romaniei va creste cu 781,2 milioane Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 900 milioane euro), de la 1,03 miliarde DST la 1,81 miliarde DST.

Sumele reprezentand majorarea cotei Romaniei la Fondul Monetar International vor fi suportate de Banca Nationala a Romaniei, toate drepturile si obligatiile ce revin din relatia cu institutia internationala reflectandu-se in gestiunea bancii centrale.

In urma majorarii, Romania se va plasa pe pozitia a patra in cadrul Constituantei Olandeze, dupa Olanda, Ucraina si Israel.

Printre masurile convenite la summit-ul UE de la Bruxelles din luna decembrie se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.

Autoritatile de la Bucuresti au precizat insa ca Romania nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se afla printre tarile care au acord cu institutia financiara.

#fond monetar international, #cotizatie fmi, #acord uniunea europeana, #romania uniunea europeana, #gheorghe ialomitianu , #Acord FMI